Close

Iszlám Állam – Szigorított amerikai „szűrési követelmények” a vízummentésséget élvező országokból beutazókkal szemben

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Washington – Új „szűrési követelményeket” vezet be az amerikai belbiztonsági minisztérium azon országok – köztük Magyarország – polgáraival szemben, akik vízummentesen utazhatnak be az Egyesült Államokba – közölte hétfőn a tárca vezetője.

 
Jeh Johnson belbiztonsági miniszter tájékoztatása szerint a vízummentességi programban (Visa Waiver Program, VWP) részt vevő 38 állam, köztük számos európai ország polgárainak az Egyesült Államokba történő beutazásukat megelőzően a korábbinál több adatot kell majd közölniük az utazásengedélyezés elektronikus rendszere (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) űrlapjának kitöltésekor az útlevelükről, az elérhetőségükről és az esetleges felvett neveikről.
A miniszter kifejezte meggyőződését, hogy a változások nem hátráltatják majd az Egyesült Államok és a vízummentességi programban részt vevő, a bizalmát élvező külföldi szövetségesei között. 
A lépés hátterében az áll, hogy megerősödtek az aggodalmak azzal a fenyegetéssel kapcsolatban, amit a Szíriából visszatérő, nyugati állampolgárságú harcosok jelentenek.
Egy héten belül ez volt a Johnson által bejelentett második biztonsági szigorítás. Kedden azt közölte, hogy Washingtonban és több más amerikai nagyvárosban az ottawai terrortámadást követően megszigorítják több szövetségi épület védelmét. Az új intézkedések a Szövetségi Védelmi Szolgálat (Federal Protective Service, FDS) által őrzött létesítményekre érvényesek.
MTI 
 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top