Close

Brit külügy: a brit utazókat mindenhol terrorveszély fenyegeti

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
London – A brit utazókat a világ bármely pontján terrortámadás veszélye fenyegeti – közölte felülvizsgált útmutatójában a brit külügyminisztérium.

 
A Foreign Office utazási tanácsadó szolgálata által kiadott figyelmeztetés szerint az egész világon megnövekedett a brit érdekeltségek és az egyéni utazók elleni terrortámadások kockázata az iraki és a szíriai konfliktusok által „motivált” egyének vagy csoportok részéről.
A tárca éppen ezért „éberségre” intette a külföldre utazó brit állampolgárokat.
A brit külügyminisztérium egyenes utalást tett arra, hogy az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia ellen kezdett légicsapások esetleges megtorlásának veszélye miatt tartotta szükségesnek az általános utazási útmutató kiegészítését e figyelmeztetéssel.
A brit parlament szeptember 26-án tartott rendkívüli ülésén adta nagy többséggel hozzájárulását ahhoz, hogy Nagy-Britannia csatlakozzon az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel folyó légi hadműveletekhez.
A brit királyi légierő (RAF) hat Tornado harci repülőgépből álló köteléket vezényelt Ciprusra, és ez az egység kapcsolódott be brit részről a dzsihádista milícia iraki állásai elleni légitámadásokba.
Az RAF hadműveleti felhatalmazása ugyanakkor nem terjed ki az Iszlám Állam szíriai állásai elleni bevetésekre; a brit kormány álláspontja szerint ha ez szükségessé válik, arról külön parlamenti szavazáson kell dönteni.
A brit kormány nemrégiben a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron miniszterelnök az intézkedést annak idején azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam tevékenysége. 

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben a korábbi „jelentős” helyett a „súlyos” kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint „nagyon valószínű”, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.
A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a „kritikus”, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top