Close

Diákkémek toborzásával vádolja Tajvant Kína

Sanghaj, 2014. október 28. Tajvan Kína szárazföldi részéről érkező diákokat próbál kémtevékenységre toborozni – állítja a Global Times című napilap egy írásában. Tajpej visszautasítja a vádakat.

A tajvani hírszerzés arra próbálja rávenni az egyetemi hallgatókat, hogy legyenek kémek és jelentsenek a tajvani szolgálatnak hazatérésük után, mindenekelőtt a katonai és más érzékeny témákról – írta az angol nyelvű lap hivatalos forrásokat idéző cikkében a hét elején.
A lap három férfit név szerint is megemlített, mondván, nekik kifejezetten az a feladatuk, hogy az ottani egyetemeken tanuló, Kína szárazföldi részéről érkező vendéghallgatókat szervezzenek be. A férfiak – magukat is egyetemi hallgatónak álcázva – mintegy 20 felsőoktatási intézményben próbálkoztak, a diákoknak pedig akár 50 ezer tajvani dollárt (400 ezer forint) is ajánlottak. A kínai hatóságok mintegy 40 esetre derítettek fényt eddig – állította a Global Times. 
A tajvani ügyekért felelős pekingi hivatal szóvivője, Fan Li-csing a hírrel kapcsolatosan aggodalmát fejezte ki és felszólította Tajpejt, hagyjon fel a szóban forgó tevékenységével. Fan azt is megemlítette, az ilyenfajta viselkedés komolyan veszélyeztetheti a diákok biztonságát és rombolja a két fél közti oktatási együttműködést.
A tajvani vezetés kedden tagadta, alap nélkülieknek nevezte a Global Times vádjait. A tajvani biztonsági hivatal úgy fogalmazott, mindig is tiszteletben tartotta az egyetemi szabadságot.
Közleményében a hivatal egyúttal megjegyezte, hogy a Tajvanról visszatérő szárazföldi diákoknak otthon be kell számolniuk a hatóságoknak a szigeten eltöltött tevékenységükről. Tajpej szerint Peking ezzel akadályozza a szabadságjogok érvényesülését.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top