Close

Nagyszabású Velázquez-kiállítás nyílt Bécsben

2014. október 27., hétfő (MTI) – A német nyelvterületen rendezett eddigi legnagyobb szabású Velázquez-kiállításnak ad otthont a bécsi Művészettörténeti Múzeum, az ünnepélyes megnyitót hétfő este tartották Letícia spanyol királyné és Heinz Fischer osztrák államfő jelenlétében.

A kiállítás nem csak a múzeum történetében egyedülálló, valószínűleg a generációnk sem fog ennyi és ilyen fontos Velázquez-művet egy helyen látnimondta a múzeum igazgatója. A most megnyíló tárlatot a "spanyol trilógia" harmadik részének nevezte, ugyanis 2001-ben El Greco-, 2005-ben pedig Goya-tárlatnak adott otthont a bécsi múzeum.

A kiállításon 46 alkotás mutatja be a festő munkásságát és életútját. A múzeum igazgatója, Sabine Haag kiemelte: a bécsi Művészettörténeti Múzeumnak remek szakmai és baráti kapcsolata van a madridi Prado képtárral, ahonnan hét kép érkezett. Mint mondta, Közép-Európában ez az első olyan kiállítás, amely Velázquez (1599-1660) teljes életművét bemutatja.

A tárlaton olyan híres Velázquez-művek tekinthetők meg, mint A Háromkirályok imádása és a Sevillai vízárus, valamint a Vénusz tükörrel című festmény is, amely a brit Nemzeti Képtárból való.  A szervezők további tíz festményt szerettek volna még kiállítani, de az alkotások magas biztosítási költsége miatt ez meghiúsultAz osztrák állam összesen egymilliárd euró értékben vállalt kezességet a bécsi múzeumokban idén vendégszereplő alkotásokra, s mivel idén különösen sok nagy mester művei voltak láthatók az osztrák fővárosban, a keret elfogyott

Január 29-től tudományos szimpózium kíséri a kiállítást, amely február 15-ig várja a látogatókat.

 

 

 

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top