Close

Hétfőtől lehet pályázni a hűtőgépcsere-programra

Budapest, 2014. október 26., vasárnap (MTI) – Hétfő nulla órától lehet benyújtani a pályázatokat az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A háztartásigép-gyártók szervezete, a CECED Magyarország Egyesülés az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében emlékeztetett, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szeptember 25-én hirdette meg az Otthon Melege Programhoz kapcsolódó felhívást, amelyre a pályázatokat november 30-ig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet benyújtani.
 
A pályázatok csak elektronikus úton, a pályázati portálon, a https://uszt-hgcs.hu oldalon keresztül adhatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu portálon.
A pályázatot eredetileg a nyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak hirdették meg, de az NFM később módosította a feltételeket, és úgy döntött, minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemélynek lehetővé teszi a részvételt a programban.
A pályázatok benyújtása régiónként és pályázói körönként eltérő időszakokban lehetséges. A nyugdíjas és nagycsaládos pályázók előnyt élveznek azzal, hogy nekik a pályázás lehetősége korábbi időpontban nyílik meg. A régiókban a források népességarányosan vannak elosztva.
Összesen 627,1 millió forint állami támogatás áll rendelkezésre, amelyből új, magas energiahatékonyságú hűtő vagy fagyasztó vásárolható. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának maximum 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 ezer forint, A++ és A+++ energiaosztályú gép választása esetén pedig maximum 35 ezer forint.
A háztartásikészülék-cserével minimum 10 százalékos energia- vagy minimum 20 kilogramm/év szén-dioxid-megtakarítást kell elérni – közölte a CECED Magyarország Egyesülés.
 
A háztartásigép-gyártók szervezete egyúttal felhívta a figyelmet a pályázati tanácsadó oldalra, a www.csereprogram.hu portálra, ahol regisztráció nélkül is hozzáférhetők a pályázáshoz szükséges információk.
Az oldalon közzétett táblázat szerint elsőként a Budapesten és Pest megyében élők nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak nyílik meg a pályázat.
A pályázat indulásának alkalmából a CECED Magyarország tagvállalatai olyan családoknak segítenek új, energiatakarékos készülékekkel, akik még a támogatással együtt sem tudnak új hűtőt vásárolni. A felajánlott 20 korszerű hűtőt és fagyasztót az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el családsegítő intézményeivel kapcsolatban lévő rászoruló családoknak.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top