Close

Öt évtized után szabadul egy rendőrgyilkos Angliában

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
London, 2014. október 23., csütörtök (MTI) – Csaknem öt évtized után szabadulhat börtönéből egy brit rendőrgyilkos. A csütörtöki döntést elítélte a brit belügyminiszter, London polgármestere és a Scotland Yard főparancsnoka is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A 78 éves Harry Roberts 1966-ban két társával együtt éppen fegyveres rablásra készült a nyugat-londoni Shepherd’s Bush negyedben. A furgonjukban készülődő társaság gyanús lett három rendőrnek, akik igazoltatni akarták őket. Harris a rendőrök közül kettőt agyonlőtt; a harmadikkal egyik társa végzett.
Roberts csaknem három hónapig bujkált, mire egy erdőben elfogták. Az esküdtszék mindhárom rendőr meggyilkolásában őt mondta ki bűnösnek, és az eljáró bíró 1966. november 15-én életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azzal a megkötéssel, hogy legkorábban 30 év múlva szabadulhat.
Ez már 18 éve letelt, ám Roberts szabadlábra helyezési kérelmeit azóta is rendre elutasította a börtönbüntetések feltételes felfüggesztésének ügyében illetékes angol-walesi bírói tanács.
Most azonban a testület arra a döntésre jutott, hogy Roberts 48 év után szabadlábra helyezhető. Ennek időpontja egyelőre nem ismert, de a BBC forrásai szerint a rendőrgyilkos akár napokon belül szabadulhat a Cambridge közelében lévő Littlehey börtönből.
Theresa May brit belügyminiszter csütörtökön nyilatkozatban ítélte el a döntést. Kijelentette: erőteljes meggyőződése szerint a rendőrgyilkosoknak életük végéig rács mögött a helyük.
Hasonló véleményének adott hangot Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard főparancsnoka is. Sir Bernard szerint a rendőrök megérdemlik a törvény maradéktalan védelmét, és ebbe beletartozik az is, hogy a Robertshez hasonló bűnözők esetében az életfogytiglan valóban életfogytiglant jelentsen.
Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere csütörtöki nyilatkozatában „hányingert keltőnek” nevezte a döntést. Kijelentette: a londoniak nehezen fogják megérteni, hogy valaki, akit rendőrök meggyilkolásáért ítéltek el, ezentúl élvezheti azt a szabadságot, amelyet áldozataitól örökre megtagadott.
Johnson is hangsúlyozta, hogy véleménye szerint rendőrgyilkosság esetén az életfogytig tartó szabadságvesztést szó szerint kell értelmezni.
A londoni rendőrök szövetsége – Metropolitan Police Federation – csütörtöki nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy „a rendőröket az igazságszolgáltatás elárulta”.
Roberts épphogy elkerülte az akasztófát: elítélése előtt nyolc hónappal törölték el Nagy-Britanniában a halálbüntetést. Két tettestársát már az 1990-es évek elején szabadon engedték, és azóta mindkettő meghalt.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top