Close

Hospodárské Noviny: gazdát cserél Szlovákia legnagyobb kiadóvállalata

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:
Pozsony, 2014. október 20., hétfő (MTI) – Gazdát cserél Szlovákia legnagyobb kiadóvállalata, a Ringier Axel Springer Slovakia, amely már hamarosan a J and T szlovák pénzügyi csoport tulajdonába kerül – adta hírül saját információkra hivatkozva a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap hétfőn.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Ringier Axel Springer Slovakia a legnagyobb szlovákiai kiadóvállalat, bevételük tavaly elérte a 30 millió eurót, adózott nyereségük pedig 4,3 millió eurót tett ki. A kiadóhoz tartozik egyebek mellett az ország legnagyobb példányszámban eladott napilapja, a Novy Cas bulvárlap, amelyből augusztusban közel napi százezer példányt adtak el, valamint a több mint kilencven ezres példányszámú Novy cas pre zeny hetilap is, ami a piacvezető női magazin. 

A HN úgy tudja: a Ringier Axel Springer Slovakia eladási szerződésének aláírására már hamarosan sor kerül. A pozsonyi lap először szeptemberben számolt be arról, hogy a J and T érdeklődni kezdett a Ringier Axel Springer Slovakia megvásárlása iránt, ám ezt a hírt akkor a kiadóvállalat cáfolta a J and T pedig nem kívánta kommentálni. Ugyanakkor az esetleges tranzakció logikáját valószínűsíti, hogy a J and T egyik társtulajdonosa, Patrik Tkác tavaly a cseh milliárdos Daniel Kretinskyvel közösen vásárolta meg a Ringier Axel Springer cseh leányvállalatát, sajtóinformációk szerint mintegy 170 millió dollárért.
Amennyiben a HN információi igaznak bizonyulnak, az az idei év legnagyobb tulajdonosváltását jelentheti a szlovák médiapiacon és megerősítheti azt a trendet, hogy a korábban nagyrészt külföldi kézben lévő szlovákiai média egyre nagyobb mértékben hazai kézbe kerül. Ennek a trendnek a kezdete tavalyra tehető, amikor tavasszal Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, jelenlegi cseh pénzügyminiszter megvásárolta a szlovák Hospodárské Novinyt is kiadó Ecopress kiadót.
Az átrendeződés folyamatában a következő komolyabb lépés a múlt héten történt, amikor a Penta szlovák befektetési csoport a magyar nyelvű Új Szó és a liberális Sme napilapok kiadóvállalatának, a Petit Pressnek az ötven százalékos részvénycsomagját vásárolta meg a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft kiadótól a Sita szlovák hírügynökség leányvállalatán, a Namavon keresztül.
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top