Close

Giacometti-kiállítás nyílt Bécsben

Bécs, 2014. október 17., péntek (MTI) – Giacometti-kiállítás nyílt pénteken a bécsi Leopold Múzeumban, ahol nemcsak a svájci művész életművét mutatják be, hanem felvonultatják a róla készült fotókat és édesapjának festményeit is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A tárlat 146 művéből 87 Alberto Giacometti alkotása. A Giacometti-darabok között csaknem negyven szobor látható, valamint egy önarckép, amelyet halála előtt néhány hónappal fejezett be. A tárlat továbbá festményeken, rajzokon és vázlatokon keresztül mutatja be a művész egyes alkotói fázisait a kubista és szürrealista korszakán keresztül az alkotói válság után készült darabokig. Megtekinthetők még Giacomettiről készült filmfelvételek, valamint a párizsi műtermében készült fekete-fehér fotók is.
Alberto Giacometti (1901-1966) a huszadik század egyik legjelentősebb szobrásza, híressé elnyúlt bronzfigurái tették. A svájci születésű alkotó művei rekordokat döntenek az aukciós liciteken. 2010-ben egyik leghíresebb életnagyságú szobra, A sétáló ember (L’Homme qui marche I) 74 millió euróért (csaknem 19 milliárd forintért) kelt el egy londoni árverésen. Az 1950-es években készült szekér-bronzszobrai közül az egyik pedig novemberben kerül kalapács alá New Yorkban, ahol szintén rekordlicittel számolnak. Ennek a sorozatnak egy darabja megtekinthető a bécsi kiállításon is. 
A január 26-ig látogatható tárlat a Kunsthaus Zürich együttműködésével jött létre. A kiállítás apropója a bécsi Leopold Múzeum alapítványának 20., valamint a két intézmény Schielével kapcsolatos együttműködésének 25. évfordulója, amelynek keretében eddig Bécsben, október 10-tő pedig már Zürichben láthatók Egon Schiele osztrák festő művei.
     
     
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top