Close

Tudományos ínyencségeket kínál a Bonhams októberi aukciója

Washington, 2014. október 15., szerda (MTI) – Egy működő Apple I számítógép, az atombomba megvalósítását célul kitűző Manhattan-terv helyszínéről származó védőablak és Charles Darwin egy – a kacsakagylók szexuális szokásairól értekező – levele is kalapács alá kerül a Bonhams aukciósház tudományos ínyencségeket kínáló október 22-i árverésén.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A technológiai tételek fénypontjaként beharangozott Apple I számítógép értékét nagyjából félmillió dollárra (120 millió forint) taksálják. Az elektro- és komputertechnika-történeti különlegességet szakértő is megvizsgálta, megállapítva, hogy az áramköri lap – az Apple I se tápegységgel, se monitorral, se burkolattal, se billentyűzettel nem rendelkezett – működőképes. Mára mindössze 63 eredeti Apple I számítógép maradt, és ezek közül már csak néhány működik.
Az aukcióra bocsátott tételek közt szerepel továbbá az atombomba megvalósítását célul kitűző Manhattan-terv Washington állambeli helyszínéről származó védőablak, amelynek értékét nagyjából 200 ezer dollárra becsülik. A hozzávetőlegesen 137 centiméterszer 91 centiméteres ablak, amelyben 15 centiméter vastag ólmozott üvegtábla feszül, az atombomba-kísérletek közbeni sugárzástól védte a tudósokat.
A tudományos különlegességekre éhes licitálóknak George Willis Ritchey amerikai látszerész, teleszkópkészítő és csillagász gyűjteménye is számos izgalmat tartogat. A félmillió dollárra becsült kollekcióban mélyűr-fotográfiák, könyvek és teleszkóptervrajzok sorakoznak – olvasható a LiveScience című ismeretterjesztő portálon.
Az aukció természettudományos kínálatát gazdagítja Charles Darwin 1857-ben írt levele, amelynek címzettje egy férfi, aki állítólag szemtanúja volt egy kacsakagyló-aktusnak. Az összes állat közül a kacsakagylóknak van a leghosszabb péniszük a testükhöz viszonyítva. 
Az angol természettudós a levelében azt írja, hogy „rendkívül hálás lenne”, ha hallhatná az aktus részleteit. A dokumentum a becslések szerint 20-30 ezer dollár közötti áron fog gazdát cserélni a Bonhams New York-i aukcióján. 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top