Close

Leveszik a műsorról a drogozó és prostituáltakkal szórakozó sztárokat Kínában

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking, 2014. október 9., csütörtök (MTI) – Tilos lesz a jövőben olyan sztárok, színészek szerepeltetése a kínai televíziókban és más média csatornákon, akikről kiderült, hogy kábítószerélvezők, vagy igénybe vették prostituáltak szolgáltatásait – számolt be az állami médiafelügyelet legfrissebb rendelkezéséről a China Daily című lap csütörtökön.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A tilalom vonatkozik az online médiára de a filmgyártókra és -forgalmazókra is. Az indoklás szerint az iparág tisztaságát és tekintélyét kívánják vele védeni. A celebek, akik áthágják a törvényeket, nem hívhatók meg különböző műsorokba, szerepléseik, filmjeik, dalaik közvetítését fel kell függeszteni – áll a dokumentumban.
A hatóság arra hivatkozik, hogy az elmúlt idők botrányai kárt okoztak a szórakoztatóiparnak és alanyaik rossz példát állítottak a fiatalok elé. Az összeállítás felidézi, hogy augusztus közepén nagy port vert, amikor a 32 éves Jaycee Chan hongkongi énekes és színész pekingi otthonában nagy mennyiségű kábítószert foglalt le a rendőrség. A neves hongkongi kungfu szupersztár, rendező Jackie Chan fiát egy hónappal később le is tartóztatták.
Az 1991-ben született tajvani színészsztár Kaj Ko ugyancsak Pekingben bukott le, mert marihuánát szívott. Később sírva ismerte el, hogy hibázott, amiért bocsánatot kért a nagy nyilvánosság előtt. Tizennégy nap elzárásra ítélték.
Szintén az idei nyáron bukott le Csang Mo, aki Csang Kuo-li színész, rendező fia. 2012-ben már egyszer elzárásra ítélték marihuána szívása miatt. Nem sokkal előtte fogták el Csen Van-ninget, ismert kínai forgatókönyvírót, több regény szerzőjét, mert metamfetamin használatán kapták. Nem oly régen pedig Vang Csüan-an, Aranymedve-díjas filmrendező került a hatóságok hálójába azért, mert alaposan gyanúsítható volt prostituáltak szolgáltatásának igénybevételével.
A kínai médiát és a kiadókat felügyelő állami hivatal közleményét a kiadást követően szinte azonnal több ezerszer továbbították a közösségi médiában, ahol arról megoszlottak a vélemények. A támogatók mellett akadtak olyanok is, akik nem tartották méltányosnak, hogy például egyetlen szereplő erkölcsi kihágása miatt betiltsanak egy művészeti alkotást.
A kínai előadóművészek kereskedelmi szövetsége már korábban jelezte, nem kíván a jövőben különböző bűncselekményeket, vétségeket elkövetett celebeket alkalmazni. Az elvi álláspontot további 42 fővárosi szakmai szervezet tette magáévá.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top