Close

EU-tisztújítás – Az EP-bizottság szerint Navracsics alkalmas biztosnak, de portfólióján Junckernek módosítania kell

Az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas EU-biztosnak, de a testület nem támogatja, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg a magyar jelölt – közölték a szakbizottság hétfői brüsszeli ülése után.


Az ülésen részt vevő Molnár Csaba, a DK EP-képviselője újságíróknak elmondta, a testület kétszer szavazott. Először 15 igen vokssal, 10 ellenében, 2 tartózkodás mellett megszavazták, hogy Navracsics alkalmas EU-biztosnak. A második szavazás arról szólt, hogy a Jean-Claude Juncker leendő bizottsági elnök által összeállított tárcát megkaphatja-e a magyar jelölt. Itt 14 volt a nemleges és 12 az igenlő szavazatok száma, 1 tartózkodás mellett.
    
Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő azt mondta az ülés után újságíróknak, most Juncker megítélésén múlik, hogy miként lehet továbblépni, vagyis hogy a portfólió eredeti felelősségi területeinek egy részét elveszik-e vagy teljesen már tárcát kínálnak a magyar biztosjelöltnek.
    
Szerinte Navracsics Tibornak „nem a szakmai teljesítményét értékelték” a szavazáskor. „Nagyon sok kritika politikai jellegű volt az Orbán-kormánnyal és Magyarországgal szemben, és nem a biztos felkészültségével volt kapcsolatos” – tette hozzá a kárpátaljai EP-képviselő, a kulturális és oktatási bizottság tagja.
    
Akik nemmel szavaztak – tette hozzá -, azok többnyire azt kritizálták, hogy nem hiteles számukra az európai elkötelezettsége, nem olyan a politikai háttere, amilyet ők el tudnak fogadni egy biztossal szemben.
    
Molnár Csaba úgy kommentálta az EP-szakbizottsági döntést, hogy „Navracsics Tibor, ahhoz, hogy meg tudja szerezni a hőn áhított európai bizottsági pozícióját, háromszor tagadta meg most az írásbeli kérdések ügyében mesterét, Orbán Viktort”. A DK-s politikus szerint a magyar jelölt megtagadta az Orbán-kormány oktatáspolitikáját és médiareformját, valamint az általa is irányított bírósági reformot. „Csökkenti a hitelességét ennek a megtagadásnak az, hogy amikor pozícióban volt magyar miniszterként, akkor ezt nem tette meg” – jegyezte meg.
    
Elmondása szerint a szakbizottsági ülésen csak a jobbközép néppárti frakció állt ki teljes mellszélességgel Navracsics mellett.
   
Molnár Csaba szerint Juncker most vagy egészen más tárcát kínál a magyar jelöltnek, vagy szűkíti az eredetileg neki szánt portfóliót, vagy felkéri a magyar kormányt, hogy jelöljön új biztost. Molnár úgy véli, a legvalószínűbb az, hogy Juncker a tárcához eredetileg tartozó területek közül legalább az egyiket el fogja venni.
    
Szanyi Tibor, az EP szociáldemokrata frakciójában helyet foglaló magyar képviselői küldöttség vezetője úgy kommentálta a döntést, hogy bizottságnak bár nehezen, de sikerült elvonatkoztatnia az „orbáni gyalázattól”, viszont a kijelölt biztosi posztra alkalmatlannak találta a magyar jelöltet. A szocialista EP-képviselő szerint a Junckernek minden ügyességére szüksége lesz, hiszen a posztok nagy részére már lezajlottak a meghallgatások, és a többség el is nyerte az illetékes bizottságok támogatását.
    
Az EP liberális frakciója közleményében csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a szakbizottság igent mondott Navracsics biztosi alkalmasságára. Sophie in ‘t Veld holland liberális EP-képviselő szerint a magyar jelölt egyértelműen kudarcot vallott abban, hogy kimutassa európai elkötelezettségét. „Az Orbán-kormány tagjaként társfelelősséget viselt a demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok módszeres aláásásáért” – jelentette ki.
    
Közleményében a Fidesz-KDNP EP-delegációja azt emelte ki, hogy „Navracsics Tibor meghallgatása az Európai Parlamentben egyértelmű siker volt”, felkészültségét érdemben senki nem tudta megkérdőjelezni.
    
„A parlamenti szakbizottság baloldali többsége ugyanakkor módosítást javasolt a portfólió tartalmát illetően, ahogy ez várhatóan más biztosok esetében is bekövetkezik. A biztosi portfóliók részletes tartalmát illetően a bizottság elnökének kizárólagos hatáskörében van a döntés” – írták közleményükben a magyar néppárti EP-képviselők, akik az elmúlt hetek „pártpolitikai alapú és ideológiai jellegű támadásait is figyelembe véve különösen nagy sikernek” tartják, hogy Navracsics Tibort a szakbizottság „meggyőző többséggel” támogatta az EU-biztosi alkalmasságát illetően.
    
Az MTI brüsszeli tudósítója uniós forrásból úgy értesült: a kinevezési folyamat ismerői azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a Navracsicsnak szánt tárcától elvonják az uniós polgárság felelősségi területét, és átadják azt Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság leendő első alelnökének. Ebben az esetben a magyar biztos a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért lehetne felelős.     
    
Az Európai Parlamentnek és bizottságainak nem áll módjában, hogy egy-egy biztos kinevezését megvétózza, a plenáris ülés arról szavaz, hogy támogatja-e az egész biztosi kollégium kinevezését.

 

***

Juncker nem gondolkozik „B”-tervben, kivárja a meghallgatások végét

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker egyelőre nem gondolkozik B-tervben, a biztosjelölti meghallgatások végeztével kezd majd egyeztetéseket az Európai Parlament vezetőivel – közölte kedden szóvivője, Natasha Bertaud.

A szóvivő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy tervezi-e Jean-Claude Juncker a tárcák újraosztását, vagy kéri-e új jelölt megnevezését a magyar kormánytól, miután az EP kulturális bizottsága úgy döntött, hogy nem támogatja Navracsics Tibor kinevezését oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekért felelős biztosnak.
    
Bertaud közölte: Juncker üdvözli, hogy egyes akadályokat sikerült leküzdeni, Navracsics Tibor esetében támogatták, hogy uniós biztos lehessen, a spanyol Miguel Aries Canete esetében pedig elfogadták a kijelölt biztos pénzügy érdekeltségeiről tett nyilatkozatát.
    
„Juncker meg fogja várni, hogy a meghallgatások lezáruljanak, és azt követően kezd majd egyeztetéseket az EP vezetőivel, hogy hogyan értékelik a meghallgatások egészét” – hangsúlyozta a szóvivő.
    
A meghallgatásán a több EP-képviselő szerint is meglehetősen gyengén szereplő szlovén, liberális Alenka Bratusekkel összefüggésben Natasha Bertaud határozottan tagadta, hogy Juncker vagy kabinetje felvette volna a kapcsolatot emiatt az új szlovén kormánnyal.
    
„Juncker az EP vezetőivel fog tárgyalni, ha az összes meghallgatás véget ért. Jelenleg nem mérlegel „B”-terveket” – szögezte le a megválasztott bizottsági elnök szóvivője.

Forrás: MTI, fotó: parameter.sk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top