Close

Madách Imrére emlékeztek Csesztvén

Csesztve, 2014. október 4., szombat (MTI) – Madách Imrére emlékeztek halálának 150. évfordulóján szombaton a Nógrád megyei Csesztvén, Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyén.  

A Madách Imre Emlékházban tartott rendezvényen E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy költőként és politikusként is elismerésre méltó az elsősorban Az ember tragédiája szerzőjeként ismert Madách munkássága. 
Verseiből mélyen szól a szülőföld, az Ipoly és a Sztregova patak által határolt völgy, a parti füzek, a lankás dombok iránti szeretete, amely a róla mitizált kép ellenére is életszeretettel fonódik össze – mondta a főigazgató.
E. Csorba Csilla arra is kitért, hogy Madách Imre a szabadságharc után elszenvedett fogsága után, 1860-ban Nógrád megye választott bizottmánya közgyűlésének egyik főszereplőjeként harcolt a nemzeti függetlenség és az alkotmányos parlamentáris rendszer helyreállításáért, és lépett fel a hazug kormányzat elnyomó törekvései ellen. 
Kár, hogy ezt a nagy költészetben fogant, szilárd elvekre alapozott életet csak 41 éves koráig folytathatta – mondta a főigazgató, hozzátéve: „kultuszának ébren tartása mindannyiunk feladata”.
A megemlékezésen Madách Imre leszármazottja, Madách Aliz unokája, Grosschmidt Péter azoknak mondott köszönetet, akik nélkül nem jött volna létre az emlékház: Miklós Róbert, a Petőfi Irodalmi Múzeum akkori igazgatója, a múzeum kialakításának kezdeményezője, Zólyomi József, a balassagyarmati Palóc Múzeum korábbi igazgatója, az első kiállítás megszervezője, az elhanyagolt kertet parkká varázsoló Lipthay Béla természettudós, a parkot gondozó Guth Sándor és Guth Pál, valamint Grosschmidt Károlyné Madách Aliz, aki személyes tárgyakkal, dokumentumokkal járult hozzá a kiállításhoz, nyitotta és zárta a múzeumot, „tárlatvezető volt és a múlt tanúja”. 

Szombaton bírálták el az évfordulóra középiskolásoknak meghirdetett irodalmi pályázatot is. Az ember tragédiája 16. színét írhatták meg a jelentkezők, amelyben Ádám álomutazásán megérkezik 2014-be. A pályázatot a ságújfalui Berki Brigitta, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium végzős tanulója nyerte. A Washington államban, Seattle-ben játszódó történetben Ádám gazdag, mindene megvan ugyan, de nem boldog. Az öltönyös Lucifer szembesíti azzal, hogy a csak a divatnak élő Éva megcsalja őt, gyermekeit csak a számítógépes világ köti le. Káin fia drogfüggővé válik, majd meghal, és Ádám ekkor eszmél rá, hogy az igazi boldogság a családban rejlik, nem a pénzben, nem a gazdagságban.
Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót. Az emlékházat két éve újították fel, akkor nyitottak meg az új állandó kiállítást is.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top