Close

CAFe Budapest – Robert Wilson világhírű rendező előadása a Vígszínházban

Budapest, 2014. október 5., vasárnap (MTI) – Robert Wilson világhírű amerikai rendező 1914 című előadásának magyarországi premierje látható október 15-én a Vígszínházban; a különleges látványvilágú, nagyszabású produkciót a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében mutatják be.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A prágai Nemzeti Színházzal és a Szlovák Nemzeti Színházzal koprodukcióban készült előadás egyik főszerepében a Vígszínház vezetője, Eszenyi Enikő színművész is látható lesz. A darabot október 16-án és 17-én is műsorra tűzi a színház.
A színháztörténeti jelentőségű koprodukcióban, nemzetközi alkotógárdával létrejött előadás nemcsak a közép-kelet-európai régión belül, de európai szinten is kiemelt kulturális eseménynek számít – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, a produkciót az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával mutatja be a Vígszínház, az előadás magyarországi fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
A produkció Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Jaroslav Hasek Svejk című műve alapján készült. A többnyelvű előadásban Eszenyi Enikő mellett szlovák és cseh színészek szerepelnek. A cseh bemutató áprilisban volt Prágában, a budapesti mellett a pozsonyi premiert is októberben tartják.
A produkció már több meghívást kapott nemzetközi fesztiválokra, így Magyarország és a visegrádi országok művészeti együttműködését fogja képviselni Belgrádban, Reimsben, Londonban és Párizsban is.
A cseh irodalom ikonikus regénye, a Svejk – Egy derék katona kalandjai a világháborúban és Karl Kraus Az emberiség végnapjai című háborúellenes műve Robert Wilson keze alatt metaforikus színpadi képeinek gazdagságával egyedi kollázzsá formálódik. Az előadás nemcsak a világháború áldozatainak állít emléket, hanem mostani életünkről is szól, száz évvel a huszadik század történetét meghatározó háború után – olvasható az előadás ismertetőjében.
Robert Wilsont a hatvanas évek közepe óta az egyetemes vizuális kultúra egyik legmeghatározóbb alkotójának, formálójának tartják. A rendező rendszeresen együtt dolgozik öt földrész élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel és színházi alkotóival, nem egy előadása korszakos jelentőségűvé vált.
Robert Wilson előadásai – amelyeknek sajátos díszleteit és fényvilágát is ő tervezi – folyamatosan a nemzetközi figyelem középpontjában állnak. A mostani bemutató azért is különleges, mert Robert Wilson korábban még nem rendezett Magyarországon, és vendégjátékon is csupán egyszer, 1992-ben volt látható előadása.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top