Close

Rekordév elé néz a kínai mozipiac

Rekordév elé néz a kínai mozipiac
    Peking, 2014. október 1., szerda (MTI) – Az év első kilenc hónapjában 32 százalékkal nagyobb bevételt értek el a kínai mozik, mint az előző év azonos időszakában: az idei jegyeladások elérték a 21,6 milliárd jüant (863 milliárd forintot), ami már csaknem akkora összeg, mint a 2013-as év teljes bevétele.
 

    Ebben az évben a Transformers: A kihalás kora volt az eddigi legnagyobb sláger az ázsiai ország mozijaiban: 1,98 milliárd jüant (79 milliárd forintot) fizettek ki a jegyekért a nézők – olvasható a BBC honlapján.
    A tíz legnézettebb film fele-fele arányban kínai, illetve hollywoodi produkció.
    A legmagasabb bevételű kínai alkotás Poi Szoj Cseng A majomkirály című térhatású filmje volt 1,04 milliárd jüannal (42 milliárd forinttal).
    Az év harmadik legnagyobb kasszasikere Bryan Singer X-Men: Az eljövendő múlt napjai című sci-fije lett 724 millió jüanos (29 milliárd forintos) jegyeladással. Az Amerika kapitány: A tél katonája negyediknek futott be a listán 721 millió jüannal (28,8 milliárd forinttal).
    Kína a világ második legnagyobb filmpiaca az Egyesült Államok után. Tavaly már a legnagyobb nemzetközi piac volt több mint hárommilliárd jüanos bevétellel. Elemzők szerint 2014-ben az összbevétel akár 30,7 milliárd jüanra (1224 milliárd forintra) is rúghat majd, mivel még néhány újabb nagyszabású produkció bemutatása még hátravan. A világszerte sikernek bizonyult A galaxis őrzőit például október 10-től láthatják a kínai nézők.
    A BBC emlékeztetett arra, hogy miközben a kínai mozis bevételek ugrásszerűen nőnek, az észak-amerikai jegyeladások a nyári szezonban nyolcéves mélységbe zuhantak. A bevételek az előző év 4,75 milliárd dolláros (1165 milliárd forintos) rekordjához képest 15 százalékkal maradtak el, a közönség száma 5 százalékkal csappant meg.
    

MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top