Close

Léggömbös „űrutazást” kínál turistáknak egy kínai vállalat

Sanghaj, 2014. szeptember 29., hétfő (MTI) – Léggömbbel felbocsátott űrkapszulában kínál utazást a sztratoszféra felsőbb rétegeiben az érdeklődőknek egy kínai start-up vállalat – számol be a Pejcsing Vanpao napilap.
 

    A Spacevision nevű fővárosi cég „űrközeli” élményt kínál útjaival, 40 kilométer magasan a Föld felszíne felett. Ebből a magasságból a különleges útra befizetők a vállalat leírása szerint nemcsak a Föld leginkább filmekből ismert gyönyörű görbületét és felhőkkel takart felszínét láthatják szabad szemmel, de a gravitáció kisebb fokú csökkenését is átélhetik. 
    A világűr közelébe a turisták egy űrkapszulában érkeznek, amelyet egy külön erre a magasságra kifejlesztett, héliumot használó légballon emel fel. Az utasok vészhelyzet esetén is biztonságos földre érését speciális, oxigénpalackkal felszerelt ejtőernyős berendezések garantálják – áll a leírásban.
    A projekt egyelőre tervezés alatt áll, azt nem tudni előre, pontosan mikor fog indulni, az árakról a cég azt ígéri, azok „racionálisak”, vélhetően a már létező hasonló programokénál alacsonyabbak lesznek. 
    Kínán kívül az Egyesült Államokban kísérleteznek légballonos „űrutazásokkal”, az arizonai World View Enterprises cég a tervek szerint 2016-tól 30 kilométer magasba repíti turistáit, s mindezért utanként 75 ezer dollárt (18,5 millió forint) kér majd. 
    Kínában az iparág fejlődését a polgári légtérhasználatot illető igen szigorú szabályozás és az engedélykérés hosszadalmas adminisztrációja nehezíti, a nagyszabású űrprogramot meghirdető kínai kormány ugyanakkor többször kifejezte érdeklődését a Spacevisionéhoz hasonló kísérletek iránt.

MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top