Close

Száz éve nyitotta meg kapuit a Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsabán

Békéscsaba, 2014. szeptember 1., szerda (MTI) – Száz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsabán. A hajdani Közművelődés Ház alapítóiról és működtetőiről nagyszabású ünnepségen emlékeztek meg szerdán az intézmény Múzsák termében.  

Andó György, a múzeum igazgatója ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a békéscsabaiak és az akkori Békés Megyei Múzeumi Egyesület fő célja egy kultúrpalota létrehozása volt. A múzeum a korszak egyik legmodernebb épülete volt a körbejárható kiállítótermekkel – itt található Magyarország második legszebb üvegtetős kiállítóterme -, a központi fűtéssel és szellőztető rendszerrel. 
A múzeum az évszázad során Békéscsaba és Békés megye gazdag értékeinek tárháza lett, minden ami tudás, ami békéscsabai és békés megyei itt található. A múzeumban a nyitás évében, 1914-ben 2500 tárgyat őriztek, 2014-ben már 500 ezret. A régészeti gyűjtemény 250 ezer tárgyból áll. Az értékes természettudományi leletek száma 25 ezer, a néprajzi gyűjteményé 15 ezer. A történeti szakág gyűjteménye 51 ezer tárgyból áll, közöttük a legtöbb Munkácsy Mihály-relikvia. Képzőművészeti alkotásból kilencezret őriz a múzeum, közöttük Munkácsy Mihály, Haán Antal, Fajó János, Ezüst György, Csók István Aba Novák Vilmos alkotásait – vázolta az intézmény fejlődését az igazgató. 
A múzeum mindig fontos szellemi műhely volt, ahol a kor legjobb kutatói munkálkodtak, hogy a múlt értékei ne vesszenek a feledés homályába – fűzte hozzá. 

 
A Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumot fenntartó Békéscsabai önkormányzat részéről Vantara Gyula polgármester fontosnak nevezte az emberi kultúra tárgyainak, művészeti értékeinek megőrzését a későbbi nemzedék számára és azok közkinccsé tételét. A régi tárgyak az ősök sorsát és történelmét mutatják be, követendő példát és sok tanúságot hordoznak az utókor számára – mondta. 
Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a százéves kultúrpalota a lakosság, a város és az állam összefogása nélkül nem valósulhatott volna meg.  
A centenárium alkalmából a múzeum A Kultúrpalota 100 éve (1914-2014) – A Közművelődés Házától a Munkácsy Mihály Múzeumig címmel önálló kiadványt jelentetett meg, a kötetet Szakál Veronika szerző és Martin Emília szerkesztő mutatta be. A megjelenéshez a Nemzeti Kulturális Alap nyújtott támogatást. 
Az ünnepségen felavatták a kultúrpalota 100. évfordulója alkalmából készített emléktáblát a belső előtérben, és megnyitották Kocsor János történész által rendezett Száz év a kincsestárban című kiállítást a múzeum Kamaratermében.
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top