Close

Madách Imrére emlékeznek a Nógrád megyei Csesztvén

Salgótarján, 2014. szeptember 30., kedd (MTI) – Madách Imrére emlékeznek halálának 150. évfordulója alkalmából a csesztvei emlékházban szombaton. Az emléknapon hirdetik ki a középiskolai irodalmi pályázat eredményét is; a pályázat témája az volt, hogyan folytatódna Az ember tragédiája 2014-ben – tájékoztatta az MTI-t a község polgármestere kedden.  

Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye, a csesztvei Madách Imre Emlékház és a falu önkormányzata tavasszal hirdette meg a pályázatot középiskolásoknak Ádám, Éva és Lucifer a 21. században címmel Az ember tragédiája 16. színének megírására – mondta Palman Imre.
A 16. szín a kiírás szerint arról szól, hogy Ádám álomutazása során megérkezik a 2014-es évbe. A párbeszédes formában megírt pályamunkákban olyan kérdéseket kellett feldolgozniuk a diákoknak, mint hogy milyen eszméért lelkesedne és miben csalódna Ádám, mivel csábítaná el Évát, ki lenne Ádám, Éva és Lucifer.
A kiírásra hat pályázat érkezett balassagyarmati, budapesti, kiskunhalasi, szombathelyi, szigethalmi és kaposvári középiskolákból. A pályamunkákat elbíráló zsűri tagja volt Gulyás Gabriella, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatóhelyettese, Kovács Ida, a múzeum főosztályvezetője, Horváth Anita, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskola irodalomtanára és Madarász Imre irodalomtörténész.
A verseny első helyezettje részletet olvas majd fel pályamunkájából a művelődési házban kezdődő ünnepségen, amelyen könyvbemutatót is tartanak. Csongrády Béla Remény a csillag – Fejezetek a Nógrád megyei Madách-kultusz elmúlt 50 évének történetéből című művéről Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélget a szerzővel. 
Ezen a napon a nagyatádi Steiner Józsefné gyűjteményéből összeállított Képeslapok Madách Imréről című kiállítást is láthatják az érdeklődők. 
A megemlékezés a Madách Imre Emlékházban folytatódik, ahol E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mond ünnepi beszédet. Fellép a Balassagyarmati Dalegylet és a Somoskői Harsona Trió, és bemutatják műsorukat a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola diákjai. 

Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. A csesztvei kúria 50 éve, 1964-ben kapott múzeumi funkciót. 
Az emlékmúzeumot 2012 őszén újították fel, ekkor nyitottak új állandó kiállítást is, amely betekintést ad a 19. századi  életbe, rekonstruált szalonban láthatják a látogatók Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet öltözékeit. Bemutatják a költő-író életútját az életműre, illetve a Tragédiára koncentrálva, kivetítőn filmeket, érintőképernyős monitoron Az ember tragédiája 1969 és 2011 közötti filmes és színházi feldolgozásait, valamint kéziratos oldalakat is megnézhetnek a Csesztvére látogatók.
 
 
 
  
 
MTI
 
 
 
 
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top