Close

Alba takarék – Az OBA 12 milliárd forintot fizet 13 ezer károsultnak

Budapest, 2014. szeptember 26., péntek (MTI) – Az Alba Takarékszövetkezet felszámolása miatt 13 183 ügyfelet érint a kártalanítás, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kötelezettsége 11,9 milliárd forint – közölte az OBA pénteken az MTI-vel.  

A betétesek 92 százaléka magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága 0,9 millió forint. A betétesek kártalanítása a jövő héten kezdődik meg.

Az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét a jegybank augusztus 29-én visszavonta, miután a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) betét-kifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez.
Az OBA kártérítési kötelezettsége 100 ezer euróig terjed, ennek megfelelően a biztosított betétesek legfeljebb 31 millió 396 ezer forintot kaphatnak. 
Magánszemélyek számára 100 ezer forintig a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt, 100 ezer és 2,5 millió forint közötti kártalanítás esetén a postai kézbesítőtől kapnak értesítést a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az összeget. Ennél magasabb összegű kártalanításnál az OBA által küldött levélben nevezik meg azt a takarékszövetkezeti fiókot, ahol az ügyfél rendelkezhet majd az őt megillető követelésről – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.
Az OBA közleménye szerint a 100 ezer eurót meghaladó betétrészek  40 százalékának kifizetésére is módot ad a szövetkezeti hitelintézeti törvény, a kártalanításnak ezt a részét a Takarékbank fizeti ki az érintett betéteseknek a kijelölt takarékszövetkezeti fiókokban. 
Az összes kártalanításra jogosultból 12 178 fő magánszemély és közel ezer a jogi személyek – vállalkozások és társadalmi szervezetek – száma. A legidősebb betétes 1912-es születésű, míg a legfiatalabb 6 hónapos. A takarékszövetkezetnél mindössze három olyan betétes volt, akinek a betéte meghaladja a kártalanítási értékhatárt, azaz a 31 millió 396 ezer forintot, összesen 9 millió forinttal. Az 500 forintot el nem érő, és ezért ki nem fizethető betétek száma 935, összesen 215 ezer forint értékben. 
A kártalanítás Magyarországon kívül 8 ország (Ausztria, Egyesült Királyság, Ukrajna, Szlovákia, Románia, Németország, Mongólia, Amerikai Egyesült Államok) 28 állampolgárát érinti, összesen 14 millió forint összegben. 
A magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót és az egészségügyi hozzájárulást, és befizeti az adóhivatalnak, várhatóan összesen 9 millió forint összegben.
A kártalanítással kapcsolatban az érdeklődők hívhatják az OBA helyi tarifával, éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top