Close

Szimbolikus titkokat rejtő labirintus kertek

A Loire völgyében található a Franciaország kertjének nevezett Villandry. A kastély kivételesen nem magáról az épületről, hanem kertjéről lett világhírű. A pazar kialakítású kert az óta a francia nemzeti kulturális örökség része lett.

A kastélyt és a hozzátartozó csodás kertet 1535 és 1545 között I. Ferenc megbízásából építették. A kert a történelem során többször elveszítette szépségét, de az 1584-ből származó metszetek alapján újjáépítették. A francia reneszánsz stílusjegyeit viselő kertet három szinten alakították ki. Ha lemérnénk, a hosszúságát ez összesen 52 km lenne.

A gyönyörű kertrészeket különböző szimbólumrendszer alapján telepítették be a piros virágok árnyalataival, melyek a szerelem típusait jelzik, nevüket is erről kapták.

 

A szív alakban ültetett sövények a törékeny és a szenvedélyes szerelmet szimbolizálják.

Renaissance-Tender-Love-gardens-of-Villandry

A legyező alakban ültetett sövények a csalfa szerelmet hivatottak jelezni.

Renaissance-Villandry-Garden-of-Love-Fickle-Love-quadrant

Jardin-Francais-French-gardens-in-Villandry

A tragikus szerelmet a szerelmi párbajoknál használt kard és pajzs alakokban nyírt sövényekkel jelzik. Ezen sövények vérpiros virágokkal vannak beültetve.

Incredible-gardens-of-the-château-de-Villandry1

A díszkert a kastélytól távolabbi táblájában a máltai keresztet találhatjuk meg, míg a csatorna másik oldalán, a nyírt sövényekben, a muzsika jelképei fedezhetőek fel.

Jardin-Francais-French-gardens-in-Villandry

In-the-castle-gardens-Villandry

A kertben találunk egy erdővel fedett részt, ahonnan szinte az egész terület belátható,mivel a környező útnál 30 méterrel magasabban helyezkedik el, ez egyben a kert legmagasabb pontja is.

A következő látványosság a  Vízikert ezt a díszkert feletti szinten alakították ki. Hársfákkal beültetett terület, pihenésre és meditációra szánták a tervezők. Központi eleme a XV.Lajos tükrét formázó nagyméretű vízmedence.

Napkert –ben három egymásba nyíló „helyiségből” áll, ahol a látogató varázslatos miliőben találja magát.

ccff1a8368be363582901769b827cacf

Elsőként a  „felhőszobában”, ahol   kék és a fehér virágok vannak, a „napszoba”  színei sárgában és a narancs színében játszanak, a terület közepén egy csillagot formázó szökőkúttal. Az almafák alatt pedig a vidám „gyerekszobát” láthatjuk.

A Labirintust  galagonyákból alakították ki, mely az emberiség földi fejlődését szimbolizálja.

59049e6d7228a0b6c6d0652c0e1709ad

A látogató itt nem a kijárat felé halad, hanem a labirintus közepén elhelyezkedő ház felé, mely szintén szimbolikus jelentésű. Így az „otthon” felé megtett út alatt felülemelkedhet a hétköznapok gondjain. A kertben található ágyások között láthatunk még magas törzsű rózsákat, ezek a barátokat jelképezik. A látogató talál még itt számos szökőkutat ahol a csodás, ám de hatalmas kertben megpihenhet.

France-Villandry-Garden-built-by-love

 fotók:lovethesepics.com
 
szerző:Horváth Aranka 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top