Close

Peking nem bízik Hanoi kapcsolatjavító szándékában

Hanoi szándékának őszinteségét megkérdőjelezve kommentálta a kínai média a Vietnami Kommunista Párt különmegbízottjának pekingi vizitjét, amelynek során a küldött sajnálatát fejezte ki a hónapokkal ezelőtti, kínaiak elleni megmozdulások miatt, s kárpótlást, illetve további kárenyhítő intézkedéseket ígért.

    Le Hong Anh, a vietnami pártvezetés tagja azért utazott Pekingbe, hogy megkísérelje továbblendíteni a két szomszédos ország közötti kapcsolatokat, amelyek évtizedes mélypontra zuhantak egy dél-kínai tengeri területi vita miatt.
    A jelek szerint Hanoi „kármentő” diplomáciai lépésre szánta el magát azért, hogy enyhítse a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokat is negatívan érintő politikai válságot, s a két ország viszonyát mielőbb visszaterelje a normális kerékvágásba.
    A kínai média azonban hangsúlyosan utalt rá, hogy a vietnami politikusok nem egységesek a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok kezelésének módjában, amit az is kifejez, hogy Le Hong Anh látogatását hazájában többen „feleslegesnek” ítélték, mondván: Peking sosem fogja feladni „monopolhelyzetre törekvő ambícióit a Dél-kínai tengeren”.
    A Hszinhua hírügynökség szerdai kommentárjában aggodalmát fejezi ki amiatt is, hogy – mint fogalmaz – „egyes kívülállók a saját érdekükben igyekeznek kihasználni a kínai-vietnami feszült viszonyt”. Az állami hírügynökség nevén is nevezi az Egyesült Államokat, amely szerinte „alig leplezett kísérletet tett a térségi feszültség fokozására.”
    Mindezek következtében „Vietnam és más országok” felvetették, itt volna az ideje annak, hogy Hanoi újra gondolja kapcsolatát Pekinggel és Washington felé forduljon. Olyan hangok is hallatszottak, állítja a Hszinhua, amelyek azt tanácsolták, hogy a két ország közötti kapcsolatok normalizálásának szabják előfeltételéül a területi vita rendezését.
    A kommentár ugyanakkor úgy véli, Vietnam egészséges fejlődéséhez még hosszú ideig nem nélkülözheti Kínát, Peking pedig fontos partnerének tekinti Hanoit.
    A Global Times című napilap szerdai véleménycikkében ugyancsak a vietnami politikusok szavainak súlyát kérdőjelezte meg, s azt tanácsolta, Peking várja meg, hogy Hanoiban „mit lépnek”, mielőtt túlságosan is elérzékenyülne a kapcsolatok javítását célzó ígéretektől. Egyúttal úgy véli, Vietnamot hagyni kell, hogy megtapasztalja, mi ér többet a számára: Washington oldalán szembehelyezkedni Kínával, vagy Peking-barát politikát folytatni.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top