Close

Magyar Dal Napja: 2014. szeptember 14.

Kilenc vidéki település és Budapest tizenkét helyszíne csatlakozott 2014-ben a Magyar Dal Napja országos programjaihoz. Az idén harminchárom színpadon közel kétezer zenész és énekes áll majd színpadra a magyar vokális zene legnagyobb ünnepén. A programokat augusztus 26-án ismertették a szervezők.
 

 
Megtiszteltetés, hogy ilyen sok érdeklődő van egy sajtótájékoztatón – kezdte mondandóját Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója, majd így folytatta: Egy ilyen alkalom mindig arról szól, hogy büszkék vagyunk valamire, amit meg akarunk mutatni. A Magyar Dal Napja egy gondolat, egy álom megvalósulása, de nem könnyű diadalmenet. Sok a tennivaló, mert évről évre elő kell teremteni azt a pénzt, amiből létre tudjuk hozni. Az idén még sikerült.
A szervezők 2010 óta minden évben meghirdetik a magyar dal fővárosa pályázatot. a megtisztelő címet az idén hévíz nyerte el. A győztes pályázatban foglaltak szerint egy egész hétvégét szentelnek a magyar dal ünneplésének, és a város szinte minden szeglete a zenéről szól. A termelői piacon régi bakelitlemezek és koncert-relikviák cserélnek gazdát, a moziban koncertfilmeket játszanak, és még a menetrend szerint közlekedő Dottón is zenészek szórakoztatják az utasokat. A Magyar Dal Napján felröppen a „Magyar dal hőlégballonja”,  a Balatonon a Hévíz nevű vízibusz zenés nosztalgiajáratként üzemel, sor kerül a Hévízi Dalfesztivál döntőjére, esténként pedig egyebek között olyan előadók szórakoztatják a közönséget, mint Nagy Feró és a Beatrice, a Back II Black, Karácsony János, Tóth Vera és az Abrakazabra zenekar. A rendezvényt a hagyományokhoz híven Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója nyitja meg.
 
 Presser Gábor és Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője 
2014-től Martonvásár a Magyar Népdal Napja örökös helyszíneként vesz részt a Magyar Dal Napja rendezvénysorozatban. A nagyszabású, egész hétvégés fesztiválon színpadra lépnek a környék hagyományőrző együttesei, de muzsikál a Csík zenekar, a Punnany Massif, Szalonna és bandája, este pedig a népszerű televíziós vetélkedő, a Fölszállott a páva élő gálaműsorának tapsolhat a közönség.
A Magyar Dal Napja beharangozó eseménye, a nagyon kedvelt Dallamos Villamos idén szeptember 7-én, vasárnap közlekedik majd a 47-es villamos vonalán.  A Dallamos részletes programja már megtalálható a www.magyardalnapja.hu oldalon, és a PORT Magazin különszámában is. A BKV-BKK-val megkötött megállapodás szerint a járműre bárki felszállhat, aki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazik.
 
Szalonna és Bandája
Valamennyi vidéki helyszín izgalmas programokat tartogat. Békéscsabán Blueskert fesztivál és gyerekkoncertek várják a közönséget, Szombathelyen a 30Y és a PASO, Egerben az Express együttes és a Quimby, zenél. Szentendrén klasszikus dalok szólnak majd a Városháza dísztermében, míg az Elevenkert a világzene otthona lesz.
Solymos Antal, Az Express együttes képviseletében így kezdte hozzászólását: „ Ötven éve vagyunk a pályán. Jobban megy, mint régen. Végre mindent eljátszhatunk, amit szeretünk. Hát ki ünnepelje meg a Magyar Dal Napját, ha nem mi?”
Budapest tucatnyi helyszíne készül a nagy napra. Három új helyszínt is avatunk. A MÜPA Kóruspódiumán tíz kiváló kórus áll majd dobogóra, az Ódry Színpadon pedig a színinövendékek és a zeneszerző hallgatók adnak izgalmas közös koncertet. A Roham Bár a hazai alternatív rockzene új generációs és már legendás képviselőit vonultatja fel. A JazzDal Színpad helyszíne ezúttal a MOM, ahol mások mellett Pély Barnáékkal, a Magyar Vista Social Clubbal, Váczi Eszterrel, Kocsis Tiborral is találkozhat a közönség. A Kobuci kertben délelőtt gyerekeknek szól a zene, délután pedig egy igazi világklasszis, Roby Lakatos áll színpadra, de ott lesz Ferenczi György és a Rackajam, a Besh o droM, a Parno Graszt, Both Miklós és a Palimo Story is. Újpalota Fő terén a Csomópont program fiataljai lépnek színpadra országosan ismert sztárokkal, Nógrádi Tóth István szervezésében kifut a nótahajó, lesz közös éneklés az Óbudai Társaskörben, a RaM-ban Palya Bea, a Bem Rockparton Török Ádám és a Mini koncertezik.
 
James, Bebe és Somló Tamás
Palya Bea kiemelte: „A Magyar Dal Napja kapcsán mindenki a „magyar” szóra teszi a hangsúlyt. Én viszont azt mondom, hogy éljen a dal! Nagyon fontos, hogy szülessenek mindig új dalok, mert nincs fontosabb közvetítő csatorna, mint az anyanyelven megszólaló zene.”
Tavaly nagy siker volt, így most újra színpadra állnak a dalos csajok a Budapest Jazz Clubban. Az izgalmasnak ígérkező koncertfolyamban fellép Szeder, Kozma Orsi, Urbán Orsi, Falusi Mariann, a csupanő Hanem zenekar és a Romengo. A Vígszínházban „Ha majd egyszer mindenki visszajön” címmel dalokat hallhatunk az első világháború idejéből. Az előadást Eszenyi Enikő rendezi.
 
Dallamos Villamos 2013-ban 
A Magyar Dal Napja támogatásának alakulása az elmúlt hat évben:
2009-ben és 2010-ben, amikor még volt főtámogatójuk, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. támogatói bevétele kicsivel ugyan, de meghaladta a 30 millió Forintot. 
Az összeg 2012-ben már csak 18 millió forint volt, 2013-ban nem érte el a 12 milliót, az idén pedig alig lépi túl a 6 millió forintot. ,,Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de már készülünk a következő pályázatra, lendületünk és hitünk töretlen” – közölték a szervezők. Presser Gábor hangsúlyozta: jövőre lesz ötven éve annak, hogy először hallotta zenélni az Illés együttest, és megérintette, hogy lehet jó zenét hallgatni magyarul is. Az ő generációjának ez akkor nagyon fontos volt. A Magyar Dal Napja nagyon sokat köszönhet az előadóknak, és büszke arra, hogy az eltelt hét év alatt ezt a mozgalmat megszerette a közönség. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top