Close

Hazaszállítanak Sierra Leonéból egy ebolával megfertőzödött britet

Hazaindult vasárnap a brit Királyi Légierő (RAF) egyik C-17-es szállítógépén a nyugat-afrikai Sierra Leonéból egy brit állampolgár, aki megfertőződött a térségben súlyos járványt okozó Ebola-vírussal.

A közelebbről nem azonosított beteg egy jótékonyság szervezet egészségügyi szakértője, aki az Ebola-járvány leküzdésében segédkezett a helyi hatóságoknak.  A tesztek kimutatták nála az ebola vírust Sierra Leoneban.

A beteget az északnyugat-londoni Northolt városnegyed közelében működő légi támaszpontra szállítják az RAF különlegesen kialakított C-17-esével. A repülőgépben egy a légi közlekedésben használt elkülönítő berendezéssel izolálják (ezt a berendezést az elmúlt években többször használtak), a pácienst , így „valójában egy buborékba fogják zárni”- értesült a SkyNews.

Onnan  a közeli Royal Free kórház speciális elkülönítő részlegébe viszik át kezelésre. A londoni Royal Free Kórház rendelkezik az Egyesült Királyság  egyetlen „magas szintű elszigeteltségű” egységével a Magas Kockázatú Fertőző Osztályukon, amely már készenléten volt hetek óta az Ebola terjedése miatt.

Egy különlegesen tervezett sátrat irányított szellőzéssel állítanak fel két ágy körül az egységben. Tom Solomon professzor a Liverpooli Egyetem Fertőzés és Világ-egészségügyi Intézetének vezetője szerint a Sierra Leonéban levő egészségügyi rendszerre nehezedő terhek lehetnek az okai, hogy mozgatják a beteget.

„Nekünk megvannak a lehetőségeink az Egyesült Királyságban a belső vérzéssel és lázzal járó betegek gondozására. Az egészségügyi rendszer Sierra Leonéban nagyon nehéz helyzetben van jelenleg, ezért fordulhat elő, hogy ezt a személyt hazahozzák az Egyesült Királyságba kezelésre” – mondta el a professzor a SkyNews riporterének.

Brit állampolgár szervezetében most először mutatták ki az Ebola-vírus jelenlétét a nyugat-afrikai térséget sújtó járvány kitörése óta.

John Watson brit helyettes tisztifőorvos vasárnapi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a brit lakosságot fenyegető kockázat „rendkívül csekély”, mivel a brit állami egészségügyi szolgálatnak (NHS) magasan fejlett és alaposan kipróbált eljárási rendje van a Nagy-Britanniában ritkán előforduló fertőzéses esetek kezelésére.

A Brit külügyminisztérium korábban azt tanácsolta az állampolgároknak, hogy „alaposan gondolják meg” hogy valóban mindenképpen utazniuk kell-e Sierra Leonéba, Libériába vagy Guineába (utóbbi államban kezdődött a jelenleg is tartó járvány).

Azóta az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint 2615 megerősített megbetegédésről és 1427 halálesetről tudni.

Az egészségügyi jótékonysági szervezet az Orvosok Határok Nélkül arra figyelmeztet, a fertőzések terjedése gyorsabb, mint azt a hatóságok kezelni tudnák, és 6 hónapig is eltarthat, amíg megfékezik a járványt.

Ebolát egy fertőzött személy testnedveivel való kapcsolaton útján lehet elkapni és nincs olyan gyógymód vagy oltóanyag ami jelenleg elérhető.

A vírus hirtelen fellépő magas lázzal jelenik meg, majd fejfájás, torokfájás, erős gyengeség és izomfájdalom jelentkezik..

Forrás: MTI, news.sky.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top