Close

Embert öltek a gyilkos ázsiai darazsak

Ázsiai darazsak csípései végeztek az északnyugat-spanyolországi Galícia egyik településén egy 86 éves helyi lakossal a hét elején. A néni egyébként is szívbeteg volt, menekülni se tudott a valamiért feldühödött, és európai rokonainál nagyobb, a nem ritkán akár 4 centis rovarok elől.

Csak a néni arcán 25-28 csípést számoltak össze a mentőorvosok, akiket szívroham gyanúja miatt hívtak ki a Pontevedra megyei Cuntesbe. Mivel a közelben a helyiek nem tudtak darázsfészekről, azt feltételezik, hogy a közeli gyümölcsfák, és az időváltozások válthatták ki a most már egyre veszedelmesebb, betolakodó élőlények halálos támadását. A héten már több támadásról számoltak be ugyanennek a megyének a lakosai és polgári védelmi egységei, ezért szervezett módon kutatják, sőt irtják fészkeiket. A polgári védelem egységei és a helyi méhészek kénytelenek voltak megállapítani, hogy mivel ezek a ragadozó rovarok gyorsan alkalmazkodnak a környezetükhöz, ez a körülmény jelentősen megkönnyítette elszaporodásukat. Különösen a házi méheket támadják meg, amelyeket nem egy helyi településen már a pusztulás fenyeget. A spanyol konzervatív ABC írása felidézte az elég pontosan behatárolt előzményeket: a Kínában, Indonéziában és Észak-Indiában honos rovar 2004-ben egy faszállítmánnyal érkezett a franciaországi Bordeaux kikötőjébe. A francia határ túloldalán, a spanyolországi Baszkföld Irún nevű városában tűnt fel először 2010 végén, és majd két évvel később, 2012 őszén látták az első példányt Galíciában.
A lap bemutatta egy másik tavaly őszi cikkében, hogy mekkora sebet ejtenek az emberek bőrén, de azt is tudatta, hogy csak a cikk idejében 42 embert öltek meg Kína Sanhszi nevű tartományában, és csaknem 1600 lakost sebesítettek meg ott ugyanebben az időben.
Tavaly novemberben a spanyol mezőgazdasági tárca újabb 53 névvel bővítette a betolakodó, és már 186 nevet számláló élőlények listáját, amelyek súlyosan veszélyeztetik az Ibériai-félsziget élővilágának sokféleségét. Ezzel Spanyolország ezen a téren csatlakozott Portugáliához és Hollandiához, mert az EU-ban eddig csak ez a három állam vezet ilyen listát.

SOBIESKI TAMÁS
(ABC – Spanyolország)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top