Close

Csiszolatlan gyémánt a PSG sportboltjában

Mint a magyar népmesékben, olyan szerencséje volt a gaboni és francia származású focistának, a 22 éves Yacine Bammounak. A párizsi csapat, a Paris Saint-Germain hivatalos márkaboltjában dolgozott eladóként, és álmodozásai közben is többször látta példaképeit, például Ibrahimovicsot a Parque des Princes stadionjában. Ám a következő egy évben már a pályán is találkozni fog legtöbbjükkel, mert nagyon rámosolygott a szerencse.


Tudniillik teljesült Bammou leghőbb vágya, és a francia élvonal, a Ligue 1 egyik csapatában, a Nantes-ban csatárként játszhatott az eredetileg támadó középpályás, és mindjárt az ő góljával nyertek az idény első fordulójában a Lens ellenében. De nem akárhogy, és akármilyen előzmények után.
Egy éve még amatőr csapatban játszott, és a PSG hivatalos sportboltjában volt egyszerű eladó. Egy napon összeszedte minden bátorságát, és odament a PSG brazil sportigazgatójához, Leonardóhoz, és felajánlotta neki szolgálatait. Hiába. Bammou a francia ötödosztályban (CFA2) focizott a párizsi FC Evry támadó középpályásaként, előtte két alacsonyabb kategóriájú alakulatot is kipróbált. (A cikk egyik forrása, a katalán La Vanguardia fontosnak tartotta, hogy megjegyezze, a katalán származású Manuel Valls, a jelenlegi francia szocialista kormányfő ebben a déli párizsi külvárosban volt polgármester hosszú évekig. Valls 20 éves koráig élt Barcelonában, és csak utána költözött párizsi rokonaihoz. – a szerk.) Amikor az Evry edzője váratlanul középcsatárnak tette meg, hirtelen ontani kezdte a gólokat, és főleg neki köszönhette a csapat, hogy nem estek ki. Erre már felfigyelt Mathieu Bideau, a kanárik egyik játékosfigyelője is, és tavaly májusban próbajátékra hívták a csapathoz. Aztán egy évre szóló szerződést ajánlottak neki.  Bammou ügynöke ügyes záradékot csikart ki a Nantes-tól, amelynek értelmében ha öt hivatalos mérkőzést játszik, akkor három évig szól a megállapodás. A téli idényben átengedték a megye harmadosztályú csapatának, és amióta visszatért, azóta egyfolytában ki tudja használni az adódó lehetőségeket. Az előszezonban háromszor lépett pályára, és eredményes volt mindannyiszor. Ennek ellenére az idei idényben nem került be az egy héttel ezelőtti első meccs kezdőcsapatába, a Lens elleni hazai meccsen. Tudniillik Michel Der Zakarian, a Nantes edzője nem őt, hanem a venezuelai Aristeguietát küldte pályára. Der Zakarian nem cserélt csatárt a 64. percig, de nem bírtak a vendégcsapattal, gól nélküli döntetlenre állt a mérkőzés. Bammou pedig jól láthatóan alig várta, hogy bizonyíthasson. A következő percben az ellenfél védőjátékosai előtt még teljesen ismeretlen csatár remek kapáslövéssel érzékeltette – második labdaérintésre -, hogy gömbérzéke nem hagyta cserben a debütálás izgalmai ellenére sem. Következhet a szerződés szempontjából döntő ötödik mérkőzés, hiszen négy hivatalos meccsen négy gólt lőtt, és mindjárt az idénynyitón az ő gólja ért három pontot. Edzője igen elégedetten nyilatkozott, de hozzátette, még sokat kell fejlődnie, hogy profi labdarúgó legyen belőle.
Bammouval madarat lehet fogatni, mert most már érzi, sőt tudja, hogy ilyen előzmények után még az idén, december 6-án viszontláthatja példaképeit egykori munkahelyén, a Parque des Princes-ban. Egyenrangú félként, a pályán.

 

A gólt megtekintheti itt:https://www.youtube.com/watch?v=yO6Fov1TB9Q

SOBIESKI TAMÁS
(La Vanguardia – Spanyolország, Le Point – Franciaország)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top