Close

Több mint tíz helyszínen több mint harminc produkció

A Zsidó Nyári Fesztivál ebben az évben sem okoz csalódást a rajongóinak: rendkívül gazdag programokat, változatos műfajokat, egyedülálló művészi produkciókat kínál estéről estére 2014. augusztus 31-étől szeptember 7-éig.
 
Az idén több mint tíz helyszínen több mint harminc produkcióval, csaknem félezer közreműködővel, fesztivál-előzetes programokkal és vidéken is várják az érdeklődőket. A népszerű, visszatérő művészek mellett idén is számos új hazai és nemzetközileg ismert előadót láthat-hallhat a közönség.

A Zsidó Nyári Fesztivál idén is magas színvonalú programokkal teremt egyhetes ünnepet a zsidó kultúra kedvelői számára – hangsúlyozta Vadas Vera fesztiváligazgató. Az immár tizenhét éves múltra visszatekintő fesztivál az elmúlt évek alatt különleges színfoltja lett a nyár végi Budapestnek, s bekerült a nemzetközileg is jegyzett kulturális rendezvények közé. A Zsidó Nyári Fesztiválnak kialakult külföldi törzsközönsége van, akik eleve úgy tervezik budapesti utazásaikat, hogy részt tudjanak venni a programokon. A hazai közönség is nagy érdeklődéssel várja a különleges, egyedi produkciókat.
– Ebben az évben a fesztivál keretében a művészetek segítségével emlékezünk a Holokauszt 70. évfordulójára. A megemlékezés kapcsán közösen gondolkodhatunk a jelenlegi társadalmi problémákról, az antiszemitizmus erősödésének okairól, mely félelmet és döbbenetet kelt. Olyan műsorok kerülnek műsorra a Holokauszt 70 emlékév jegyében, mint a Kislányom, Anne Frank című táncjáték a Budapest Táncszínház társulata és Gálffi László előadásában, valamint a Radnóti és korunk című előadói est Fullajtár Andrea, Mácsai Pál, Dés László, Dés András, Lukács Mikós előadásában, továbbá három monodráma a Rose (Vári Éva), az Egy pesti lány (Olasz Ági), és az Egy őrült nő naplója (Kancsár Orsolya) is színre kerül. Több képzőművészeti és fotókiállítás is kapcsolódik a megemlékezéshez, mint például az Imák Auschwitz után, az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében valamint az „Életben tartva az emlékeket” című poszterkiállítás.
A szervezők bíznak abban, hogy senki sem fog csalódni  a 17. Zsidó Nyári Fesztivál programjaiban, és minden érdeklődő megtalálja a maga számára legvonzóbb, legérdekesebb előadást – mondta a fesztiváligazgató. 
A fesztivál hagyományos helyszíneihez – Dohány utcai Zsinagóga, Rumbach utcai Zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház, Goldmark terem – idén a RaM Colosseum, a MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia, a Kárászy Szalon és a Mazel Tov, valamint három vidéki város, Gyöngyös, Pécs és Veszprém is csatlakozott. 
A hagyományokhoz híven a fesztivál irodalmi, színházi, könnyű és komolyzenei estjein hazánk elismert művészei mellett több neves külföldi művész is fellép. 
A Dohány utcai zsinagógában az idén is koncertet ad a Budapest Klezmer Band, a Kossuth-díjas Jávori Ferenc (Fegya) vezetésével és Tompos Kátya színművész közreműködésével. Ugyancsak itt szerepel önálló esttel Zorán, akinek vendége lesz Kulka János és Gerendás Péter. Különleges, klezmerrel vegyített estre készül a Budapest Bár, László Boldizsár és Bangó Margit vendégművészekkel. A hagyományos Kántorkoncerten ezúttal Shana Tova (Jó Évet) címmel Fekete László, Nógrádi Gergely és Zucker Immánuel mellett a Jerusalem Academy Chamber Choir (Jeruzsálemi Akadémia Kamarakórusa) lép fel. A fesztivált Bródy János koncertje zárja a Dohány utcai zsinagógában. 
Különleges élményt ígér Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar estje az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 
E helyszínen hallhatjuk még többek között Horgas Esztert és Falusi Mariannt, Dés Lászlót, Grecsó Krisztiánt és Parti Nagy Lajost is. Az Urániában Robert Capa élettörténete elevenedik meg egy dokumentumfilm és Bruno Cicchetti olasz költő versei nyomán, Maia Morgenstern és Nagypál Gábor színművészek előadásában, Jávori Ferenc Fegya és zenészbarátai közreműködésével. Rendhagyó emlékezést tart a Kárászy Szalon Fischer Annie zongoraművész 100. születésnapja emlékére. 
Jazz zenével telik meg a Rumbach utcai zsinagóga, ahol a Kőszegi New5 mellett a világhírű Frank London a Nigunnal, a Lukács Miklós Trióval Nick Roth és a David Yengibarian Trio lép színpadra. Új lemezét mutatja be Korcsolán Orsolya hegedűművész, KornGOLDmark című koncertjén partnere Mali Emese zongoraművész lesz, vendégei pedig Sugár Náthán, a fiatal és tehetséges csellista és Sugár Gergely, a Bécsi Szimfonikus Zenekar. 
A Goldmark teremben mások mellett Kováts Kriszta és Nádasdy Ádám hívja rendhagyó dedikálásra 
a közönséget a Budapest Bámészko című könyv és CD bemutatója alkalmából. A komolyzene iránt érdeklődők pedig Csordás Klára dalestjét hallhatják, Jeff Cohen zongoraművész kíséretében.
A Zsidó Nyári Fesztivál 1998 óta építi a budapesti zsidó negyed egyre markánsabb és a külföldiek, belföldiek által egyre jobban kedvelt arculatát, miközben erősíti Budapest multikulturális jellegét. Az idén a zsidó gasztronómia is sok meglepetést tartogat. A patinás Gellért szálló a fesztivál előestéjén klezmer zenével kombinált autentikus zsidó menüből álló vacsorára hívja a vendégeket, a Courtyard by Mariott City Center pedig a zsidó konyha különlegességeit sorakoztatja fel és speciális gasztroprogramokat kínál a fesztivál idején.
 
Az idén új helyszínként mutatkozik be az Akácfa utcai Mazel Tov mint Budapesten az első közel-keleti gasztrokultúrtér, ahol augusztus 31-én a zsidó gasztronómia ünnepét tartják. Az esti fesztiválprogramok után pedig after party-helyszín lesz, ahol egy ital és ízletes étel fogyasztása közben tovább lehet beszélgetni és élvezni a fesztiválprogramok 
Részletes programismertető és jegyinformáció: www.zsidonyarifesztival.hu
A programfüzet letölthető:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top