Close

Öngyilkos lett Robin Williams

A 63 éves Oscar-díjas színészt helyi idő szerint hétfő délelőtt találták meg holtan a kaliforniai lakásában. Évek óta küzdött a depresszióval.

Öngyilkos lett Robin Williams. Az Oscar-díjas amerikai színészre – többek között a Jó reggelt, Vietnam, a Holt költők társasága, a Mrs. Doubtfire és a Good Will Hunting szereplőjére – hétfőn a kaliforniai Tiburonban fekvő lakásában találták rá holtan. A halál oka a halottkémi jelentés szerint fulladás volt. Az esetet öngyilkosságként kezelik, de ezt még az ügyben indított vizsgálatnak is igazolnia kell.

A Marin megyei seriffi hivatal közlése szerint a segélyhívás Williams haláláról helyi idő szerint 11:55-kor futott be a hatóságokhoz. Akkor már nem lélegzett. Utoljára vasárnap este tízkor látták élve, az utolsó Twitter-üzenetét pedig július 31-én írta. A lányának, Zelda Rae-nek kívánt boldog huszonötödik születésnapot.

Williams – erősítette meg a halálhírt a szóvivője – az elmúlt években depresszióval küzdött. Kábítószer-függőség miatt júliusban elvonóra  vonult be. „A kokainnal Isten szól, hogy túl sok pénzt keresel” – nyilatkozta korábban erről.

Hétfőn később a felesége, Susan Schneider is kiadott a közleményt. „Ezen a reggelen elveszítettem a férjemet, a legjobb barátomat, és a szívem is megszakadt. A család nevében mindenkit kérünk, hogy tartsa tiszteletben ezt a gyászt, és reméljük, hogy a világ a halála helyett inkább arra a számtalan pillanatra fog emlékezni, amikor emberek millióinak szerzett örömet.”

A grafikus Schneider Williams harmadik felesége volt. 2011 októberében házasodtak össze.  A színésznek az első házasságából egy, a másodikból kettő van.

Robin McLaurim Williams 1952. július 21-én született Chicagóban. Már tizenhat évesen kikívánkozott az életbe, és ezzel a lendülettel meg sem állt San Franciscóig. A hatvanas évek lázas hangulata mély nyomot hagyott benne, és ezekről az évekről később így nyilatkozott: „Aki emlékszik a hatvanas évekre, az ott sem volt…” Rövid ideig politikai tudományokat hallgatott a claremonti Men’s College-ban, majd a Martin College-ban színházi tanulmányokat kezdett. Tehetsége hamarosan elvezette őt a Juilliard akadémiára, ahol többek között John Houseman keze alatt három évig tanult.

Iskolái végeztével Williams visszatért San Franciscóba, csatlakozott egy komikus műfajokkal foglalkozó színistúdióhoz, és túlesett első szereplésein, melyekre kis éjszakai mulatókban került sor. 1976-tól kezdve rendszeresen fellépett a Los Angeles-i The Comedy Store színpadán, és ezek a szereplései hamarosan felhívták rá a televíziósok figyelmét.

Filmen a földönkívüli Mork szerepében kápráztatta el először a közönséget. Az Egy úr az űrből című sorozatban alkalmilag fellépő Williams ezzel az alakítással olyan átütő sikert aratott, hogy azon nyomban szerződtették egy egész sorozathoz. A műsor 1978-ban indult el, és tartós népszerűségének köszönhetően Williams két évre rá a filmvásznon is feltűnt, mégpedig Robert Altman Popeye című alkotásának címszerepében.

Oscar-díjra először Barry Levinson tragikomédiája, a Jó reggelt, Vietnam! miatt jelölték, a másodikat a Peter Weir rendezte Holt költők társaságában nyújtott alakításával érdemelte ki, a harmadikat pedig A halászkirály legendája miatt. Végül negyedik próbálkozásra, a legjobb férfi mellékszereplőként kapta meg az arany szobrocskát  a Good Will Huntingért 1998-ban.

Golden Globe-ot többször is nyert. Az elsőt – a legjobb televíziós színésznek járót – 1979-ben adták oda neki az Egy úr az űrbőlért, az utolsót 1994-ben a Mrs. Doubtfire-ért. 2005-ben Cecil B. DeMille-életműdíjjal tüntették ki.

„Mindig csak egy szikrányi őrületet kapsz. Ne veszítsd el” – mondta egyszer.

A kilencvenes évek közepén főképp vígjátékokban lehetett látni, a kétezresekben viszont a sci-fi (A kétszázéves ember, Mesterséges értelem) és a dráma világában alkotott nagyszerű filmeket (Sötétkamra, Álmatlanság, Hazudós Jakab).

Már hosszú időn át küzdött az alkohollal és a kokainnal, mire az idősebbik fia születése előtt, 1983-ban húsz évre mind a kettőről leszokott. 2002-ben Alaszkában, az Al Pacinóval együtt készített Álmatlanság forgatása alatt kezdte újra.

Utolsó befejezett filmjét, a Ben Stiller-féle Éjszaka a múzeumban harmadik részét decemberben mutatják be. Hatvanhárom évet élt.

 

forrás: nol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top