Close

Már holnap érmet szerezhetnek úszóink a 32. úszó EB-n

Szerdán a nyíltvízi úszók és a műúszók versenyével megkezdődik a 44 ország képviselőit felvonultató 32. úszó Európa-bajnokság Berlinben. Már az első, csendes időt ígérő napon több magyar érdekelt lesz, s akár érem is születhet.


    A nyíltvízi úszók csapatából hatan is rajthoz állnak a nyitányon: amint azt a magyar szövetség (MÚSZ) keddi, helyszíni beszámolójában megerősítette, a nők 10 kilométeres távján, 10 órától Olasz Anna, a szám londoni olimpiai bajnoka, Risztov Éva, valamint Szilágyi Nikolett indul, míg a férfiak 5 kilométeres, 13.30-tól esedékes egyéni indításos viadalában Papp Márk, Rákos Patrik és Székelyi Dávid vesz részt.
    A berlini jelentés szerint a délelőtti zivataros tréning után délután napsütésben edzhettek a magyarok a nyíltvízi úszóviadal helyszínén, a Berlin déli agglomerációjához tartozó Grünauban. A festői szépségű tavon kialakított evezős pálya Németország legrégebb óta – és folyamatosan – üzemelő sportlétesítménye, ahol 1880 óta rendeznek versenyeket. Ideálisnak mondható, 24 fokos a víz hőmérséklete, és az előrejelzések szerint a szerdai nyitányon csendes, napos-felhős idő várható, 23-25 fokos hőmérséklettel. Ugyanakkor a pálya kijelölése igen nagy vitákat generált, az úgynevezett etetőstég előtt olyan szűk a hely, hogy hatalmas birkózás, verekedés várható, ráadásul épp a közelben van egy vízbe állított időmérő-torony is, melynek betonlábai vészesen közel vannak a nyomvonalhoz – olvasható a MÚSZ anyagában.
    Gellért Gábor szövetségi kapitány ugyanakkor amondó: ezt leszámítva az úszótudás fog érvényesülni elsősorban.
    „Két hosszú egyenesből áll a pálya, azaz a fizikai felkészültség és az úszótudás számít. Eléggé szeles a terep, a visszafelé tartó szakaszon lesz szembeszél, plusz egy kicsi folyása is van a tónak, az áramlat szintén szembe megy az úszókkal, így a legjobb erőben lévőknek van igazán esélyük” – vélte a szakember.
    A nyíltvízi szakág vezetője szerint a nők 10 kilométeres versenyében Risztov Évának és Olasz Annának is az első tízben illene végeznie, és látva a formájukat, egy érem sem lepné meg Gellért Gábort. A férfiaknál időfutam formájában ússzák le az 5 kilométert – azaz egyperces időközönként indulnak a versenyzők -, a három magyar résztvevő első ízben vesz részt ilyen megméretésen, azaz nehéz megjósolni, mire lesznek képesek.
    A nyíltvízi úszók technikai értekezletén elhangzott, hogy az európai szövetség, a LEN szeretné megszüntetni a különféle versenyeken egyre inkább terjedő szokást, hogy az érmes versenyzők az eredményhirdetést követően mobiltelefonjukkal „szelfiznek”, vagyis magukat fotózzák a dobogón.
    Az Európa-bajnokság keddi nyitó sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy 44 ország több mint 900 versenyzője vesz részt a berlini seregszemlén, amelynek minden egyes pillanata látható lesz: a LEN honlapján élőben lesznek követhetők azok az események is, amelyekről nincs tévéközvetítés, így például a műúszók selejtezői is – utóbbiban szintén lesz magyar érdekeltség szerdán, hiszen a párosoknál Kiss Szofi és Schwartz Dóra indul 15 órától, és a csapat is bemutatkozik a kötelezőkben, 19 órától.

 

 

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top