Close

Bíróság elé kerülhetnek a Barcelona legjobb csatárai

Már csak Lionel Messi nem kapott idézést a spanyolországi igazságszolgáltatástól, a Barcelona másik csatára, Luis Suárez már tudja, mikor kell megjelennie a hatóság előtt. Az uruguayi Suárezt augusztus 8-án várják Lausanne-ba, a Sportdöntőbíróság (TAS) svájci székhelyére. A brazil Neymar Júniornak még nem kell ilyen kötelezettségnek eleget tennie, de apjának, Neymar da Silva Santosnak október elsején kell megjelennie tanúkihallgatáson, a nemzeti törvényszék vizsgálóbírója, Pablo Ruz előtt.


Suárez azért az első, mert a TAS úgy döntött, hogy gyorsított eljárással határoz a durvaságaival vagy kijelentéseivel már nem először vétkező uruguayi ügyében. Az uruguayi csatár a brazíliai világbajnokság csoportmérkőzésein harapta meg az olasz védőt, Giorgio Chiellinit, ezért a katalán csapat be se tudta mutatni hivatalosan, nehogy újabb súlyos büntetést kapjon a súlyos összegért- 85 millió euróért – leigazolt játékos. Ha minden jól alakul, Suárez leghamarabb október 25-én léphet pályára, éppen a spanyol bajnokság következő rangadóján, az „El Clásicón”. Az uruguayi ügyvédei aránytalannak tartják a négy hónapra szóló eltiltást, a büntetés enyhítését kérik, és két korábbi esetre hivatkoznak. Az olasz Tassotti az 1994-es vébé negyedöntőjében könyökölte le a spanyol Luis Enrique, a Barcelona mostani edzőjének orrát, ezért hét meccsre tiltották el. A francia Zinedine Zidane viszont nyolc éve csak három meccses eltiltásban részesült – mellékbüntetésként 7550 svájci frankot is kellett fizetnie -, amiért a németországi világbajnokság döntőjében belefejelt Materazziba.
A 22 éves brazil Neymar ügye jóval kacifántosabb, mert a Barcelona három évig tartó vetélkedés után happolta el az örök vetélytárs Real Madrid elől a brazil Santos tehetségét hivatalosan 57 millió euróért. Az adóhivatal által megtalált dokumentumok szerint pedig akár 86 milliót is elérheti ez az összeg, az ügyészség meg azzal vádolja a Barcelonát, hogy 9,1 millió eurót akart eltitkolni a szerződések alapján. A katalán csapat hiába fizetett 13,5 milliót az adóhivatalnak utólag, hogy elkerülje a büntetőeljárást, beindult az igazságszolgáltatási gépezet. Az ügyészség bekérte a Barcelona vezetőségének 2011. január elseje és 2013. június 10-e között tartott üléseinek iratait, és jaj a Barcelona vezetőségének, ha újabb terhelő adatokat találnak. Az El País elemzése, címe is azt sugallja, hogy akár Neymar is követheti apját, és neki is be kell számolnia, mit tud az aláírt szerződésekről.
Az utóbbi egy évben nem egyszer feltűnően kedvetlenül játszó Messi fellebbezését elutasította az egyik vizsgálóbíró a hét elején, és nem kapott felmentést egy feltételezett adócsalási ügyben. Az adóhatóság azért figyelt fel az argentin csatárra, mert 2007 és 2009 között apja és menedzsere, Jorge Horacio nem fizetett be 4,1 millió eurót az arculatáért járó bevételekből. Utólag Messiék befizették a kérdéses összeget, sőt az utána járó késedelmi kamatot is, de az igazságszolgáltatás szerint ez a tény nem mentesítette őket a felelősségre vonás alól. A katalán La Vanguardia éppen két hete megírta Messiről, hogy Spanyolország legnagyobb adófizetői közé tartozik, mert egy év alatt 53 millió eurót fizetett az adóhivatalnak. Sőt 7 év alatt egyre többet, mert már több mint 100 millió eurót fizetett az adóhivatalnak mint a világ egyik legjobban fizetett labdarúgója. De hiába, pár napon belül, augusztus 7-ig Lionel Messi is megtudja, hogy ő mikor kap idézést a nemzeti törvényszék vizsgálóbírójától.
Mérget vehetünk rá, hogy ez a tény sem fog használni idény eleji, hát még őszi játékkedvének.

 

SOBIESKI TAMÁS
(El País, Cinco Días, El Economista, La Vanguardia – Spanyolország)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top