Close

Zsidó Nyári Fesztivál

2014. augusztus 31-étől szeptember 7-éig
 
A fesztivál hivatalos kezdőnapját megelőzve, augusztus 24-én a RaM Colosseumban: Hegedűs a háztetőn. Az előadás a Pannon Várszínház vendégjátéka. Bővebb információk ide kattintva.

 
A Zsidó Nyári Fesztivál története
A Budapesti Zsidó Hitközség keretein belül  a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ 1998-ban rendezte meg az első fesztivált, amelynek központi helyszíne Európa legnagyobb és egyik legcsodálatosabb zsinagógája, a Dohány utcai zsinagóga. Ez a zsinagóga nemcsak Budapest egyik nagyszerű látványossága, hanem a nagy hagyománnyal rendelkező magyar zsidóság jelképe is. A fesztivált megelőzően is volt esetenként kántorkoncert a zsinagógában, azonban a Zsidó Nyári Fesztivál tette igazi koncerthelyszínné ezt a csodálatos épületet. 2006-ban nyitották meg a fesztivál közönsége előtt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát, amelyet a XX. Század elejének legnevesebb bécsi építésze, Otto Wagner tervezett.
 
A fesztiválon színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, ifjúsági és szabadtéri programokkal, kézműves és könyves kirakodóvásárral szinte valamennyi művészeti ágban képviselteti magát a zsidó kultúra. Az érdeklődők megismerhetik egy többezer éves kultúra szokásait, ünnepeit illetve számos kiváló, nemzetközi rangú művész előadásával találkozhatnak. 
 
A rendezvénysorozat egyik alappillérét jelentő klezmer zene már az első fesztiválon is kiemelt szerepet kapott. Nemzetközi Klezmer Fesztiválra invitálták Ausztria, Franciaország, Hollandia és természetesen Magyarország legkiválóbb klezmeregyütteseit. 
 
 
A következő néhány évben a Zsidó Nyári Fesztivál markáns programjaival és egyre több réteghez szóló mondanivalójával Magyarország megkerülhetetlen kulturális tényezőjévé vált. Az V. Zsidó Nyári Fesztivál sztárvendége volt többek között Yorma Uotinen Finnországból és Yuval Pick Izraelből akik Ladányi Andreával és Horváth Csabával közös kortárs balett esten mutatkoztak be a fesztivál közönségének. Handel Izrael Egyiptomban című oratóriumát a Magyar Állami Operaház Kamarazenekarának közreműködésével a fiatal magyar származású német karmester, Daniel Grossman  dirigálta. Az évről-évre emelkedő színvonalú fesztiválunk történetében kiemelkedő volt a VI. Zsidó Nyári Fesztivál, amelyre többek között olyan nagy művészek fogadták el meghívásunkat, mint Igor Oistrakh, Marton Éva, Rivka Golani és Tokody Ilona.
 
A tizedik, jubileumi fesztivál több szempontból is mérföldkő volt a rendezvénysorozat történetében. A világhírű hegedűművész Pinchas Zukerman és kamarazenekara, Izrael legnépszerűbb könnyűzenei előadója, Shlomo Artzi  és a ”kántorok Pavarottija”, Itzhak  Meir Helfgot fémjelezte a X. Zsidó Nyári Fesztivál programjait.
 
2009-ben első alkalommal rendeztek nagyszabású utcabált a Zsidónegyed szívében, a közelmúltban felújított Gozsdu udvarban, amely reprezentatív háttérként tökéletes atmoszférát biztosított a felhőtlen szórakozáshoz és egyben helyet adott egy színes könyvvásárnak is, mely a fesztivál szerves részét képezi. 
 
 
2010-ben a több mint 120 ezer magyar és külföldi érdeklődő 52 különböző program közül választhatott és a másfél hét alatt közel négyszáz közreműködő lépett színpadra a fesztiválon. Szeptember 5-én a Syma Csarnokban több ezer fiatal ünnepelte a világhírű haszid reggae és rapper sztárt Matisyahut, aki először járt Budapesten. Kiemelkedően nagy sikert aratott az izraeli Beer-Sheva Színház Piaf című előadása, valamint a Dés László életművéből összeállított koncertsorozat, amely minden alkalommal teltházas közönséget vonzott.
 
A XIV. Zsidó Nyári fesztiválon igazi különlegesség volt az Idan Raichel Project koncertje, akik első alkalommal mutatkoztak be Magyarországon, és egyetlen este alatt meghódították  Budapestet. A Dohány utcai zsinagógában több ezer fiatal álló ovációval ünnepelte a világzene izraeli sztárjait.
A klasszikus műfajok kedvelői nagy sztárok és különleges tehetségű fiatal muzsikusok estjei közül egyaránt válogathattak. A New York-i Metropolitan Opera fúvósai mellett Miklósa Erika és David D’Or közös koncertje volt az egyik legnépszerűbb program.
 
Az idei helyszínek 
 
Előadók
A részletes program itt tekinthető meg.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top