Close

40 halott érkezett Eindhovenbe

 

298 ember veszítette életét a múlt csütörtökön, amikor lezuhant a malajziai légitársaság utasszállító repülőgépe. Sokaknak csak a testrészeit találták meg, azonban negyven koporsó már landolt Hollandiában.

 

Ma délután négy órakor szállt le az a két katonai gép, amely a katasztrófa sújtotta Kuala Lumpurba tartó Boeing áldozatainak első csoportját szállította a kelet-ukrajnai Harkiv repülőteréről Eindhovenbe. Az utazás nem volt zökkenőmentes, hiszen a Reuters hírügynökség értesülései szerint a felkelők akadályozták, hogy a holttesteket szállító szerelvény elhagyja a Donyeck megyében található Torez vasútállomását, ahol az áldozatok hűtővagonokban voltak elhelyezve. Az utasok ausztrál, holland, indonéz, kanadai, német és új-zélandi állampolgárok voltak, így a koporsókat megrendülve fogadta a holland királyi pár, Mark Rutte Hollandia miniszterelnöke és a tragédia áldozatainak családtagjai. De jelen voltak mindazon államok képviselői is, amelyeknek polgára a katasztrófa áldozatává vált. A gyászolók egy perc néma csönddel emlékeztek az áldozatokra, majd a katonák kiemelték a koporsókat és a jelenlévők gyászzene dallamai mellett róhatták le kegyeletüket. Mindeközben egy percre egész Hollandiában leállt az élet és minden munkahelyen, némán tisztelegtek az elhunytak emléke előtt. Az amszterdami repülőtér dolgozói két percre függesztettek fel minden tevékenységet 16 órától. A kormány közlése szerint péntekig a szerencsétlenség összes áldozatának a holttestét Hollandiába szállítják majd.
    A koporsókat Eindhovenből a közeli Hilversum katonai laktanyájába szállították, ahol a holttestek egyértelmű azonosításának gyászos feladatát kell elvégezni. Mark Rutte miniszterelnök elmondta, hogy míg néhány holttest rögtön azonosítható, hetekbe, sőt akár hónapokba is telhet, míg teljesen végeznek a munkával.
    A maláj légitársaság járatán utazók legtöbbje turista volt, de legkevesebb hatan egy ausztráliai AIDS-konferenciára tartottak.
    A tragédia nagyon megrázta a holland közvéleményt. A De Telegraaf című lap felmérése szerint az ország lakosságának 78 százaléka most már akkor is egyetértene a széles körben egyértelmű felelősnek tekintett Oroszország elleni büntető szankciókkal, ha azok valójában magának a holland gazdaságnak is kárára lennének.

 Forrás: MTI, Blikk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top