Close

Emberi Méltóság-díjjal tüntették ki Buzánszky Jenőt

Július 14-én a budapesti Ökoházban Buzánszky Jenőnek, a Nemzet Sportolójának, 49-szeres válogatott labdarúgónak, az Aranycsapat hátvédjének átadták az Emberi Méltóságért kitüntetést.
Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán jogász, aki 2002 és 2009 között a legfelsőbb bíróság elnökei címét is betöltötte, valamint a szervezet főtitkára, Szunai Miklós építész, aki egyebek között az eseménynek otthont adó budakeszi úti Ökoházat tervezte, adta át a díjat a hamarosan a 89. életévét betöltő, szerencsére ma is kiváló egészségnek örvendő legendás labdarúgónak.
A díjátadók laudációjukban kiemelték, hogy Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, a Nemzet Sportolója teljes sportpályafutásával, valamint edzőként, illetve az utánpótlás-nevelésben szerzett elévülhetetlen érdemeivel nagymértékben járult hozzá a magyarság nemzetközi megbecsülésének erősítéséhez. Maga a díjazott meghatottan köszönte meg az őt méltató kedves szavakat. A sportoló beszédében elmondta: embernek és magyarnak lenni minden körülmények között – ez az alapgondolat hatotta át egész pályafutását.
A díjátadó ünnepséget követően újságírók, barátok, a magyar szellemi élet jeles képviselői és az Emberi Méltóság Tanácsának tagjai bensőséges hangulatú, kötetlen beszélgetésen emlékeztek meg Jenő Bácsi pályafutásáról és idézték föl gazdag életútjának leginkább emlékezetes pillanatait.

Az Emberi Méltóság Tanácsa 2009-ben alakult meg, az elnök, Lomnici Zoltán kezdeményezésére. A pártoktól független civil szervezet tevékenységének alapvető célja, hogy hazánkban ne sérüljön az egyenlő emberi méltóság elve és ne nyerjen teret a keresztényellenes, rasszista, antiszemita és magyarellenes retorika. A csatlakozók elkötelezték maguk annak érdekében, hogy visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, amely személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási vagy nemzeti és etnikai hovatartozása miatt. A csatlakozók fontosnak tartották a másoknak fájdalmat okozó történelmi sérelmek tiszteletben tartását és mindenkit arra hívtak fel, hogy sem szóban, sem cselekedettel ne sértse meg az áldozatok emlékét.
A Tanács tagjai több mint egy tucat ország neves közéleti személyiségei, tudósok, művészek és sportolók, akik fontosnak tartják az emberi méltósághoz való jog tiszteletben tartását, az emberi jogok érvényesülését, és akik hajlandóak is tenni a cél érdekében. A tagok között olyan illusztris személyiségeket találunk, mint például Oláh György Nobel-díjas kémikus, Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Kányádi Sándor Kossuth-díjas író, Dr. Erdélyi Géza felvidéki református püspök, Dr. Tőkés László az Európai Parlament korábbi alelnöke, Tempfli József ny. megyéspüspök, Schweitzer József ny. főrabbi, Kozma Imre atya, Jókai Anna Kossuth-díjas író, Csépe Valéria az MTA főtitkárhelyettese, Bényi Ildikó televíziós személyiség, Bán Teodóra a Magyar Állami Operaház tagja, Gróf Széchenyi Mihály, Dr. Kállai Ernő a Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Országgyűlési biztosa, Buzánszky Jenő a Nemzet Sportolója, Mága Zoltán hegedűművész, Dr. Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Sipőcz Ernő a Magyar Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Szebik Imre evangélikus püspök, a Zsinati Tanács elnöke, Koncz Gábor Kossuth-díjas és Jászai Mari díjas színész és sokan mások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top