Close

III. Muzsika Hídja Fesztivál – „A zene nem végződhet másutt, mint a szép szeretetében”

„A zene nem végződhet másutt, mint a szép szeretetében” – idézi Platónt Pásztor Bazil a III. Muzsika Hídja Fesztivál sajtótájékoztatóján. Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény egyre bővülő kulturális lehetőségekkel szolgál a közönség részére július 15. és 20. között Budapest különböző helyszínein.  

A fesztivál négy nagyobb egységre tagolódik: kórusverseny, hangszeres komolyzenei tehetségkutató verseny, egyházzenei jótékonysági koncert és egy kínai nyelven bemutatott pekingi comedy show várja az érdeklődőket, melyben egyszerre elevenedik meg a pekingi opera, balett, humor és táncművészet.

Július 15-16-án kerül megrendezésre a Muzsika Hídja Nemzetközi Hangszeres Verseny, mely során a jelentkezők zongora, vonós és fúvós blokkokban, négy korcsoportban mérhetik össze tudásukat a Hubay Jenő Zeneiskolában.
A rendezvény július 19-20-án a Nemzetközi Kórusfesztivállal folytatódik.
19-én a Klebelsberg Kultúrkúriában közel egész napos, ingyenesen látogatható kórusversenyen vehetnek részt az érdeklődők, melyben a Kárpát-medence, Bulgária, Kína és Magyarország egyházi és világi zenéi egyaránt terítékre kerülnek.
Másnap 14 és 15 óra között a MOM Kulturális Központban tartják a Díjkiosztó Gálát, ezután a Belvárosi Ferences Templomban egyházzenei jótékonysági koncert keretein belül találkoznak egymással a különböző nemzetek.
A rendezvény zárásaként az először hazánkba érkező pekingi China Comedy Show tagjai szórakoztatják a közönséget.   

„A rendezvény fő célja az európai és kínai kultúra találkozása, a Kodály-módszer megismertetése, ahol a zene, az éneklés tölti be a közvetítő híd szerepét, amelyen keresztül a különböző vallású és kultúrájú emberek megismerhetik egymásban a különbözőség szépségét, méltóságát – az emberi méltóságot, ezáltal mindazt, ami a másságon túl közös bennük.” – vallják a fesztivál szervezői.

Az események középpontjában ezért mindenekelőtt Kodály Zoltán és Bartók Béla művei, egyházzenei kórusénekek, európai és Távol-keleti szerzemények párbeszéde áll. A Kínából hazánkba érkező hangszeres tehetségeket fél éven át tartó előzsűrizésen keresztül választották ki, a magyar jelentkezőket pedig a Magyar Zenetanárok Társasága buzdította indulásra. A versenyzők mellett a fesztivál szervezői a zsűritagok kijelölésére is nagy hangsúlyt fektettek, valamennyien neves művészek, operaénekesek, karnagyok és professzorok, akik Magyarország mellett Németországból, Ausztriából és Kínából érkeztek, így szintén a nemzetközi kapcsolatok erősítését segítik elő.

Forrás: III. Muzsika Hídja Fesztivál Sajtótájékoztató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top