Close

Szombaton Magyar Úszás Napja

Országszerte különböző eseményekkel, a fő színhelyen, Balatonfüreden pedig a legkülönbözőbb versenyekkel ünneplik meg szombaton a Magyar Úszás Napját.

A keddi sajtótájékoztatón Szabó Tünde, a hazai sportági szövetség főtitkára elmondta, hogy második alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot és a balatonfüredi helyszínen már délelőtt 9 órától lesz kiemelt viadal: a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának résztvevői vágnak neki a távnak a Balatonban.

A program keretében bonyolítják le a nyíltvízi országos bajnokságot, továbbá – a hét múlva esedékes magyarországi vizes világbajnokságra utalva – 2021 méteren zajlik majd az elsősorban amatőröknek szóló úszófesztivál.   

Korosztályos események is lesznek, így mintegy háromszáz gyermek, akik a Jövő bajnokai elnevezésű programban épp úgy úsznak, mint a senior korosztály országos bajnokságán indulók. Felvonul a felnőtt úszóválogatott is, élén az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániellel, bár – amint azt elmondta – ő a parton marad és szurkol öccsének, az Európa Kupán induló Gergelynek.

Az Eb-re válogató viadalon rajthoz áll a londoni olimpia 10 kilométeres számának aranyérmese, Risztov Éva is, míg várhatóan az úszófesztivál keretében jelen lesz a normál medencés világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka is.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára hangoztatta, az úszás olyan alapsportág, amely alkalmas arra, hogy a gyerekek egészségesen nőjenek fel. Hozzátette, a sportvezetés felelőssége, hogy a sportolás feltételeit megteremtse, adott esetben anyagi segítséget is nyújtson. Kiemelte annak a célnak az elérését, hogy minél több gyerek tanuljon meg úszni és szorgalmazta, hogy a Magyar Úszás Napján a lehető legtöbben vegyenek részt.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke megemlítette, hogy az úszó nap jelentős esemény, amelyről élőben közvetít a Duna Televízió és a Kossuth Rádió is.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top