Close

Holokauszt-emlékév – A Glass House Project nagy sikerű koncertje a washingtoni Kennedy Centerben

 Hatalmas sikerrel lépett fel helyi idő szerint szerda este a washingtoni Kennedy Centerben az öt magyar és öt New York-i virtuóz zenészből álló Glass House Project, amely a magyar holokauszt évfordulójának 70. évfordulójáról való megemlékezés jegyében adott a dzsessz, a világ- és a népzene elemeit felvonultató koncertet.

    Frank London, a Grammy-díjas The Klezmatics trombitásának vezetésével játszó zenekar tagjai Lukács Miklós (cimbalom), Ágoston Béla (fúvós hangszerek), Szirtes Edina „Mókus” (ének, hegedű), Székely Áron (kontra) Harsáczki Kata (ének), Pablo Aslan (bőgő), Richie Barshay (dob), Aram Bajakian (gitár) és Jake Shulman-Next (hegedű) voltak.
    Megnyitójában Szapáry György washingtoni magyar nagykövet elmondta, hogy Glass House Project az Üvegházról, a holokauszt idején Carl Lutz svájci diplomata által alapított 76 védett házak legismertebbikjéről kapta az elnevezését. Az Üvegházban több mint háromezer üldözött talált menedékre a vészkorszak idején. Szavai szerint az Üvegház ma olyan hely, amely arra emlékezteti a jövő nemzedékeit, hogy a vészkorszak borzalmai nem ismétlődhetnek meg többé.
    „Ma este az áldozatokra emlékezünk, tisztelgünk azok előtt, akik a megmentésükre siettek, valamint a közös kulturális örökségünket ünnepeljük” – mondta a misszióvezető, rámutatva, hogy a közép-európai zenei gyökerek felelevenítése ezúttal transzatlanti jam sessionné alakult.
    „A zsidó zenére összpontosítottunk, de nem kizárólagosan. A szélesebb értelemben vett, háború előtti magyar zenére koncentráltunk, beleértve a zsidó, roma és román motívumokat. Ennek tanulmányozásával ünnepelünk és emlékezünk arra, ami a holokauszt során odaveszett” – nyilatkozott az MTI-nek a koncert zenei anyagáról Frank London.
    A Glass House Projekt az amerikai főváros előtt a New York-i DROM klubban és a Zsidó Örökség Múzeumában adott zajos tetszésnyilvánítást kiváltó koncertet. A fellépéseket megszervező Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központjának igazgatója, Romsics Gergely az előzményekkel kapcsolatban az MTI-nek elmondta, hogy Vadász Zita kurátorral együtt az 70. évforduló akadémiai programjai mellett egy olyan kulturális programot kívántak megvalósítani, amely illeszkedik a holokauszt áldozatainak emlékévéhez.
    „Arra gondoltuk, hogy nem azt kell hangsúlyozni, hogy létezik egy elzártan, önmagában létező zsidó kultúra, hanem azt akartuk kifejezni, hogy a zsidó kultúra Közép-Európa és Magyarország szerves része. Úgy gondoltuk, hogy ezt a legérhetőbben a zene mutatja meg, ahol vándordallamok vannak, ahol a falusi bandák egymás dalait játsszák” – nyilatkozott a kulturális központ vezetője.
    „Úgy gondoltuk, ha meg tudnánk nyerni kortárs zenészeket ahhoz, hogy visszanyúljanak ehhez az anyaghoz, és magukat nem megtagadva eljátsszák azt, akkor valami különleges születne. Az is fontos volt számunkra, hogy amerikai és magyar muzsikusok együtt zenéljenek” – tette hozzá.
    „A zsidó, a magyar, a balkáni, vagy inkább úgy mondanám, hogy a kelet-európai kompozíciókból olyan egyveleget állítottunk össze, amelynek összetevői nem ütik egymást, nem vesszük észre, hogy hol a határ, hanem egy egységes, gyönyörű gömböt tudtunk ebből az egészből gyúrni” – mondta az MTI-nek Szirtes Edina.
    Frank London elmondta: a zenekar tagjai azt remélik, hogy a produkciót Magyarországon is bemutathatják. Úgy vélekedett, hogy a magyar és a magyar zsidó zenének ez a különleges megközelítése nagy tetszést aratna Budapesten.
    „Reméljük, hogy legalább Magyarországra el tudjuk vinni ezt a zenei anyagot, mert szerintem érdemes, már annál is inkább, mert valami olyasmit példáz, amire ma nagyon nagy szükség van: a látszólag nagyon messziről érkezett emberek egy pillanat alatt olyan egységet alkotnak, ami mindent felülír a szeretet és a muzsika jegyében” – nyilatkozott a további tervekről Szirtes Edina.

 

forrás: Pogár Demeter/mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top