Close

Krím – Jacenyuk: „a Krím még életünkben visszatér Ukrajnához”

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnöknek meggyőződése, hogy Ukrajna idővel visszakapja a fennhatóságát az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget felett. Erről a kormányfő pénteken beszélt egy televíziós interjúban.
    „Igaz, ez a kérdés gyorsan és egyszerűen nem oldódik meg. Csak arról biztosíthatok mindenkit, hogy még a mi életünkben bocsánatot kérnek az ukrán néptől azok, akik elfoglalták a Krímet, és Ukrajna újra ellenőrzése alá veszi területét, a Krími Autonóm Köztársaságot” – fogalmazott a kormányfő.
    Jacenyuk egyébként az ország délkeleti részén kialakult helyzetet kommentálva úgy vélte, hogy minden esély megvan a konfliktus békés rendezésére.  
    „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezek az emberek önként kijöjjenek az elfoglalt hivatali épületekből, letegyék a fegyvert, ne kövessenek el terrorista cselekményeket és ne fenyegessék a lakosság biztonságát” – hangsúlyozta.
    Április 6-7-én három kelet-ukrajnai városban – Harkivban, Donyeckben és Luhanszkban – radikális oroszbarát tüntetők megrohamozták és megszállták a helyi megyei adminisztráció épületét, Luhanszkban és Donyeckben az SZBU hivatalát is.
    A tüntetők függetlenséget akarnak a megyéknek, de elhangzottak olyan követelések is, hogy a Krímhez hasonlóan az említett területek is csatlakozzanak Oroszországhoz.
    Harkivban a belügyminisztérium kedden terrorizmusellenes műveletet kezdett, amelynek eredményeképpen egyetlen lövés nélkül megtisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét, valamint mintegy 70 oroszbarát épületfoglalót őrizetbe vettek a hatóságok. A városban a szakadárok előző nap kikiáltották a „harkivi népi köztársaságot”.
    Donyeckben – ahol szintén kikiáltották a „független donyecki köztársaságot” – a tüntetők még mindig megszállva tartják a megyei adminisztráció, Luhanszkban pedig az SZBU épületét.
    Arszenyij Jacenyuk pénteken Donyeckben folytatott megbeszélést helyi vezetőkkel, az oroszbarát aktivisták vezetőivel azonban nem volt hajlandó találkozni.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top