Close

Kiska nyerte az elnökválasztást Szlovákiában

A Központi Választási Bizottság vasárnap délben hivatalosan is bejelentette, Andrej Kiska nyerte az elnökválasztást a szavazatok 59,38%-ával. Robert Fico a szavazók 40,61%-nak támogatottságát szerezte meg.


Abszolút számokban 1.307.065 szavazatot adtak le Andrej Kiskára, míg 893.841-et Robert Ficóra. A választási részvételi arány 50,48%-os volt.

Összesen 2.223.812 szavazatot dobtak az urnákba, ennek 98,96%-a (2.200.906) volt érvényes, 23.806 pedig érvénytelen. A városokban volt magasabb a részvételi arány, míg Szenc választókörzetében a legmagasabb, ahol a 60,88%-ot is elérte. A legkisebb arányban (38,78%) a tőketerebeis körzet választói járultak az urnákhoz.

Eva Chmelová, a KVB jegyzőkönyvvezetője közölte, hogy a választás zavartalanul lezajlott. Ľudmila Benkovičová, a Statisztikai Hivatal igazgatónője pedig kijelentette, hogy az adatfeldolgozás professzionálisan, problémamentesen és korreten zajlott.

Andrej Kiska június 15-én teheti le az esküt, ugyanezen a napon véget ér Ivan Gašparovič mandátuma.

Életrajz

1963. február 2-án született Poprádon. A pozsonyi Szlovák Műszaki Főiskola (ma egyetem, STU, egykor: SVŠT) Villamosmérnöki Karán végzett. A főiskola elvégzését követően tervezőmérnökként dolgozott a Naftoprojekt társaságban Poprádon.

1990-ben, a rendszerváltás után az USA-ba távozott, azt tervezte, hogy hosszabb időre letelepszik. Ez nem így lett, másfél év elteltével visszatért Szlovákiába, jelentős vállalkozási kedvvel. Megalapította első vállalkozását, amely ékszerek behozatalával, nagy- és kiskereskedelmével foglalkozott. Ráment az összes megspórolt pénze. 1996-tól fokozatosan létrehozta a Tatracredit, a Triangel majd a Quatro nevű, részletfizetési lehetőséget kínáló cégeket, amelyet testvérével együtt vezetett. 2005-ben a VÚB bank vásárolta fel ezeket a cégeket, és egyesítette őket a Consumer Finance Holdingban, amelynek igazgatótanácsában még 2007-ig Andrej Kiska is tevékenykedett.

2006-ban alapította meg a Dobrý Anjel nevű nonprofit szervezetet. A karitatív szervezet olyan családokon és gyerekeken segít rendszeres havi pénzügyi juttatásokkal, akik súlyos, akár gyógyíthatatlan betegségük miat nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Kiska a szervezet igazgatótanácsában tevékenykedett 2013 májusáig. Ekkor lemondott funkciójáról, melyet utána felesége, Martina Kisková foglalt el. 2011-ben Csehországban is létrehozta a Dobrý Anjel szervezetet.

Kiska olyan publikációk szerzője, mint a Vezmi život do svojich rúk (Vedd a kezedbe az életed), Cesta manažéra z pekla (Egy menedzser pokolból vezető útja), illetve a Ako robiť charitu úspešne a so srdcom (Hogyan jótékonykodjunk sikeresen és szívvel).

2006-ban a Trend című tekintélyes hetilap az év menedzserének választotta, 2011-ben pedig elnyerte a Krištáľové krídlo (Kristályszárny) kitüntetést a filantrópia (emberszeretet) kategóriájában.

2014-ben polgári jelöltként indult az elnökválasztáson, melynek első fordulójában második helyen végzett Robert Fico mögött a szavazatok 24%-ának (455 996) megszerzésével. Szombaton 59,4%-os támogatottsággal megnyerte a második fordulót is, így Andrej Kiska lesz Szlovákia következő államfője.

 

Forrás: parameter.sk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top