Close

A Nő: Palya Bea friss dalai új zenekarral

Nő címmel új stúdiólemezt készített Palya Bea. A népszerű énekes valamennyi zenét és szöveget maga szerezte, az új együttessel rögzített anyag dalai a nőiségről, az anyaságról, az élet csodájáról szólnak.

„Korábban nem fordult elő, hogy valamennyi számot én készítettem egy lemezre, és úgy érzem, most állt bennem először teljesen egységes egésszé össze, ami valójában vagyok. Természetesen ehhez nélkülözhetetlen volt az öt kiváló zenészfiú lelki támogatása és művészi szabadsága, a női albumhoz ők nagyon kellettek” – fogalmazott Palya Bea a keddi sajtóbemutatón az MTI-nek adott interjúban.

Szokolay Dongó Balázzsal (furulya, szaxofon, duda, kaval) régóta zenél együtt, a többiek közül Gerzson János (oud, buzuki, kalimba, furulya) az előző, Altatok című lemezen is közreműködött. A többiek új társak: az ütőhangszeres Mogyoró Kornél elsősorban a Monamo formációból ismert („ő a keleti és a nyugati hangzást egyaránt képes elővarázsolni hangszerparkjával”), ifj. Tóth István gitáros korábban például a Meleg Tamás Quartetben szerepelt, Bodóczki Ernő bőgős pedig a Snétberger Zenei Tehetség Központból nőtt ki.

Palya Bea elmondta: az album kialakulása szorosan összefügg azzal, hogy csaknem másfél évvel ezelőtt anya lett, kislánya született – a Szavak nélkül című szerzemény anya és lánya „összeolvadós szerelméről”, az Emberállat a szülés egyszerre vad és gyengéd élményéről szól. A CD-n jelen vannak a magyar, a bolgár, a cigány, a zsidó zenei hagyományok, indiai és afrikai muzikális élmények, akárcsak az európai középkori muzsika vagy a dzsessz.

„Ez a fajta sokszínűség, az integráció nagyon fontos számomra. Vannak egyszerű, pentaton dallamokra épülő számok is, amelyeket ugyanolyan fontosnak érzek. Ezek közé tartozik az albumzáró Suttognak a vének, amelynek három versszakában talán életem legfontosabb üzenetét mondom el, vagyis hogy az éneken keresztül tudjuk a lelket könnyíteni, és ezt a képességet tovább kell adni gyerekeinknek” – mesélte Palya Bea. Az album csúcspontja a címadó dal, A nő, amely energikus zenei kísérettel és kérlelhetetlenül őszinte szöveggel mutatja be, milyen sokszínű egy nő, milyen elvárásoknak kell megfelelnie az élete során és miként harcol érvényesüléséért.

A Nő című album mind a 14 dalához született videó, ezeket a tavaly decemberben mindössze másfél napig tartó lemezfelvétel során rögzítették a stúdióban, és valamennyi megtekinthető a YouTube-on. „Ezek a videók valóban a dalok megszületésének pillanatát mutatják be, ami azért jó, mert látható rajtuk egy csupán néhány hónapja összeállt banda törékenysége, izgalma, a tagok egymásra figyelése. Egy hét utómunka volt a zenei anyagon, aztán kész lett. Ez az első olyan CD-m, ami saját produkcióban jelent meg. Nem tudom, üzletileg bejön-e, de érzésben fantasztikus volt, nem bánom, hogy így alakul”. Az album kísérőfüzete Gryllus Ábris művészeti vezetésével készült, az ő koncepciója volt, hogy a zenéhez a víz szimbólumát párosítsa: a borítón látható fotón Palya Bea tejporos fehér vízből tekint ki.

A lemezt bemutató koncertsorozat már elkezdődött, Palya Bea és zenekara a fővárosi közönségnek április 9-én az A38 hajón mutatja be az anyagot. A Nő dalain kívül elhangzanak dalok az Adieu les complexes-ről és a Ribizliálomról is. Palya Bea a mai fiatal énekes generáció egyik legsokoldalúbb alkotója. Kezdetben a Zurgó zenekarban, majd a Folkestrában énekelt, később pedig saját zenekarával, a Palya Bea Quintettel valósította meg terveit.

Első szólólemeze, az Ágról-ágra 2003-ban jelent meg, meselemezt írt Álom-álom, kitalálom címmel (2004) Gryllus Samu hangszerelésében, 2005-ben Weöres Sándor Psychéjét szólaltatta meg. Adieu les Complexes című albuma 2008-ban felkerült a World Music Charts Europe húszas listájára, az Egyszálének (2009) népdalokat és saját szerzeményeket egyaránt tartalmaz, a 2010-es Én leszek a játékszered pedig egykori táncdalfesztiválos slágerek átértelmezését. A Ribizliálom című válogatásalbum (2011) négy élőben felvett dalt tartalmaz, ezt követte 2012-ben az Ezeregy szefárd éjszaka és a Altatok című „könyv-lemez”.

forrás:mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top