Close

A pápa egy éve

Dinamikussá tette az egyházat és fáradhatatlanul dolgozik – számolt be a tavaly március 13-án megválasztott Ferenc pápáról szerzett benyomásairól Federico Lombardi szentszéki szóvivő és Alfred Xuareb, az egyházfő személyi titkára a Vatikáni Rádiónak.
    Federico Lombardi szerint Ferenc pápa első éve legjelentősebb újdonságának az „a nagy figyelem, nagy vonzerő számít, amelyet nemcsak a gyakorló katolikusok, hanem a világ összes embere mutat a pápa és üzenete iránt”.
    A szóvivő keddi interjújában rámutatott: az emberek megérintve érzik magukat Ferenc pápa szeretettel, figyelemmel, könyörülettel és közelséggel teli szavaitól. A vatikáni sajtóközpontot 2006 óta vezető Lombardi atya az elmúlt egy év őt leginkább megérintő eseményei között azt említette, amikor tavaly húsvétkor Ferenc pápa egy római fiatalkorúak börtönében elítéltek lábát mosta meg. Felidézte az egyházfő Lampedusa szigetén, a Rio de Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozón és az Assisi városában tett látogatását.
    Lombardi kijelentette, azt az üzenetet, hogy az igazi, isteni szeretet egyetlen emberről sem feledkezik meg, nem Ferenc pápa találta ki, de ennek az evangéliumi üzenetnek erőt képes adni és ezt nagyon sokan megérezték. „A pápa ezt fejezi ki akkor is, amikor az általános audienciákon elsőként a betegekhez megy” – mondta Lombardi atya.
    Hozzátette: Ferenc pápa nagy dinamizmus érzését hozta az egyházba, amelyet arra ösztönöz, hogy úton legyen, vagyis misszióját keresse a mai világban. „Ő maga is ezt az utat követi és erre szólítja fel az általa vezetett egyházat is” – hangoztatta Lombardi. A szóvivő intenzívnek nevezte a Ferenc pápa mellett eltöltött egy évet. Hangsúlyozta, hogy nem nehéz szóvivőnek lenni egy olyan pápa mellett, aki maga is jól és sokat kommunikál. A szóvivő ezzel magyarázta, hogy számos sajtóorgánum akkreditáltatta magát a Vatikánnál, amelyek korábban nem foglalkoztak az egyházzal.
    „Ferenc pápa a klasszikus misszionáriust testesíti meg… a világ plébánosa” – fogalmazott a szintén a Vatikáni Rádiónak nyilatkozó Alfred Xuareb, aki öt és fél évig XVI. Benedek személyi titkárságán dolgozott, most pedig az új pápa mellett tölti be a személyi titkári tisztséget.
    Tavaly február 28-án Castel Gandolfóba költöztem az akkor lemondott pápával. Ferenc pápa megválasztása után azonban visszahívtak a Vatikánba: sürgős segítség kellett az új egyházfőnek, aki az első napokban még a postáját is maga nyitotta ki – idézte fel a prelátus az egy évvel ezelőtti eseményeket.
    Alfred Xuareb Ferenc pápa határozottságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy az egyházfő maga határozott arról, hogy első útja Lampedusára vezessen és maga dönt munkatársai kiválasztásában is.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top