Close

Ukrán válság – Románia ott akar lenni a rendezésére alakítandó tárgyalócsoportban

Ha az ukrán-orosz feszültségek rendezésére tárgyalócsoport alakul, abban Romániának is szerepet kell vállalnia – jelentette ki Traian Basescu román államfő csütörtökön, az ukrán válságnak szentelt uniós csúcsértekezletre indulóban.

    Országa ajánlkozását Basescu azzal indokolta, hogy Ukrajnában 400 ezres román kisebbség él, Románia nem függ az orosz gáztól, s az uniós országok közül Romániához van legközelebb a Krím-félsziget, valamint egy másik befagyott konfliktusövezet, a Moldovai Köztársasághoz tartozó szakadár Dnyeszter menti Köztársaság.
    Úgy vélekedett, Oroszország agressziót követett el Ukrajnával szemben, és Ukrajna területi épségének garantálásában elsősorban az ukrán szuverenitást biztosító 1994-es budapesti memorandum aláíróinak, az Egyesült Államoknak és Nagy Britanniának a felelőssége. (Az 1994-es budapesti memorandum aláírói – Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok – kötelezettséget vállaltak arra, hogy tartózkodnak az Ukrajna területi egysége és függetlensége elleni erő alkalmazásától. Cserébe Ukrajna lemondott nukleáris fegyvereiről.)
    Románia azt javasolja majd az Európai Tanács csütörtöki rendkívüli ülésén: ajánlják fel Ukrajnának, hogy írja alá a szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unióval. Basescu hozzátette, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is sürgős finanszírozási programot kell nyitnia Ukrajna számára.
    Csütörtökön rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfői az ukrajnai válságot katonai beavatkozással súlyosbító Oroszország elleni esetleges büntetőintézkedésekről és az Európai Bizottság által Ukrajnának szánt pénzügyi mentőcsomagról.

 

forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top