Close

Szalay-Berzeviczy Attila: történelmi csúcson az államadósság

Történelmi csúcson, huszonháromezer-milliárd forinton áll az államadósság – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Szalay-Berzeviczy Attila közgazdász.


A volt tőzsdeelnök szerint az a fő baj, hogy a gazdasági szereplők nem tudják, hogy mi a kormányzat célja, a gazdasági döntések kiszámíthatatlanok. Rossz hír az is – mondta –, hogy úgy stagnál az államadóság, hogy közben kimerültek a tartalékok, a nyugdíjvagyont elköltötték, a gazdasági szereplőket kivéreztették. A stagnáláshoz vezető út jelentős gazdasági áldozatokkal járt – tette hozzá. Az államadósság csökkentésére nincs esély, mert a gazdaságpolitika céljai kiszámíthatatlanok – hangsúlyozta. A munkanélküliség nem a versenyszektorban, hanem a közmunka miatt csökkent – közölte a szakember, hozzátéve, hogy az állam kezében már nincs növekedést serkentő eszköz.

***

A Fidesz szerint az államadósság azért magas, mert a Gyurcsány-kormány eladósította az országot

 

A Fidesz szerint Magyarország államadóssága a Gyurcsány-koalíció alkalmatlanságát bizonyítja, hiszen az azért magas, mert a Gyurcsány-kormány eladósította, tönkretette az országot.

A Fidesz sajtóirodája ezt arra reagálva közölte pénteken az MTI-vel, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta, az Orbán-kormány nem tudta teljesíteni fő gazdaságpolitikai célját, az államadósság elleni harca elbukott. Arra hivatkozott, hogy az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint az államadósság 23 ezer milliárd forint, 2 ezer milliárddal több, mint a kormányváltáskor, és meghaladja a GDP 80 százalékát.

A Fidesz sajtóirodájának közleménye szerint a Gyurcsány-kormány eladósította, tönkretette és csaknem Görögország sorsára juttatta az országot. Nyakra-főre vette a hiteleket, mert hitelfelvétel nélkül képtelen volt kormányozni, nyugdíjat fizetni és a folyó kiadásait rendezni – közölték.

„Maguk is elismerték, hogy közben majd beledöglöttek, hogy úgy kellett tenni, minthogyha kormányoztak volna. E helyett hazudtak reggel, éjjel, meg este” – fogalmaztak.

Hozzátették: a Gyurcsány-koalíció nemcsak a magyar családokat, hanem az országot is devizaadóssággal árasztotta el. Kormányzásuk alatt az államadósság a GDP 53 százalékáról 83 százalékára, ezen belül a devizaadósság 25-ről 47 százalékra emelkedett. Teljesen kiszolgáltatták az országot és a magyar embereket a nemzetközi piaci folyamatoknak, a spekulációnak és az árfolyam-ingadozásnak – fejtették ki.

A közlemény szerint a kormány a gyurcsányi államadósság csökkentésén dolgozik, és idő előtt visszafizette a Gyurcsány Ferenc által felvett IMF-hitelt.

A Fidesz elkötelezett az ország pénzügyi stabilitása, az államadósság csökkentése és a devizahitelek kivezetése mellett – hangsúlyozták.

Forrás: atv.hu, MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top