Close

Orosz külügy: Washington elkötelezett a pénteki kijevi megállapodás végrehajtása mellett

Az orosz külügyminisztérium szombati közlése szerint John Kerry megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét az ukrajnai válság rendezéséről Kijevben előző nap aláírt megállapodás végrehajtása mellett és ígéretet tett arra, hogy Washington mielőbb él a rendelkezésére álló eszközökkel, hogy befolyást gyakoroljon az ellenzékre.
    Moszkvában közölték, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon felhívta amerikai kollégáját és arról tájékoztatta, hogy Moszkva szerint Ukrajnában erősen romlott a helyzet amiatt, hogy az ellenzék vagy nem képes, vagy nem akarja az általa elfogadott pénteki megállapodást végrehajtani.
    Az orosz külügyminiszter nehezményezte, hogy a szerinte „törvényellenes szélsőséges csoportok nem hajlandóak letenni a fegyvert és gyakorlatilag ellenőrzésük alá vonják Kijevet, miközben az ukrán parlamentben ülésező ellenzéki vezetők ezt elnézik nekik”.
    Szergej Lavrov emlékeztette John Kerryt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő Barack Obama amerikai elnökkel ezt a témát részletesen megvitatta pénteki telefonbeszélgetésük során. Az orosz államfő felszólította Obamát, hogy „minden tőle telhetőt tegyen meg az ukrajnai radikálisok törvénytelen cselekedeteinek megakadályozására és a folyamatok alkotmányos mederbe terelésére” – tájékoztatott az orosz külügyminisztérium.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top