Close

Mesterházy lehet a közös baloldali kormányfőjelölt

Közös lista állításában állapodott meg az MSZP és az Együtt-PM szövetség – jelentette be Mesterházy Attila szocialista pártelnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője szerdán. Erre tesznek javaslatot a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak is. A miniszterelnök-jelöltet az MSZP nevezheti meg, és minden bizonnyal Mesterházy Attila lesz az. A Fidesz szerint „ugyanazok vannak együtt, akik tönkretették az országot”.

 

Az MSZP elnöke a szocialista párt és az Együtt-PM vezetőinek szerdai tárgyalása után sajtótájékoztatón azt mondta: a közös listához a DK bevonása is szükséges, de kizártnak tartja, hogy nem sikerül megállapodniuk Gyurcsány Ferenc pártjával.

Bajnai Gordon ezt azzal egészítette ki: korrekt ajánlatot tesznek, amelyet „elemi felelőssége” elfogadni a hosszú ideje közös lista- és jelöltállítást szorgalmazó Demokratikus Koalíciónak.

A közös miniszterelnök-jelölt személyét firtató kérdésre Bajnai Gordon közölte: elfogadják az MSZP jelöltjét, és ebben nem számít meglepetésre.

Mesterházy Attila utalt arra, hogy a szocialista párt korábban már döntött erről, amikor őt jelölték, de szükség lesz még egy választmányi ülésre és egy kongresszusra is, itt szentesíthetik az új egyezséget.

A listás helyek elosztásáról és arról, hogy a megállapodás újraírása hogyan befolyásolja az egyéni választókerületek elosztását, egyelőre nem mondtak részleteket, mert ez a DK-val folytatott tárgyalásoktól is függ.

Így egyelőre nem tudni, hogy a korábban az MSZP és az Együtt-PM között felosztott 106 körzetből mennyi juthat a Gyurcsány-pártnak, és kinek a rovására.

Mesterházy Attila csak annyit mondott, gyors tárgyalásokra készülnek a DK-val.

Az MSZP elnöke nem válaszolt arra, hogy Gyurcsány Ferencnek helye lehet-e a közös ellenzéki listán, mondván, nem akar üzengetni, a többi részlethez hasonlóan ezt is a tárgyalásokon kell megbeszélni.

A Schmuck Andor szociáldemokrata és Fodor Gábor liberális pártjának bevonására vonatkozó kérdésre azt mondta, lépésről lépésre haladnak, először a DK-val tárgyalnak, utána „lehet gondolkodni arról, mi szükséges még ahhoz, hogy sikeres legyen ez a politikai konstrukció”. Jelezte azonban: az említettek közül a DK rendelkezik valós társadalmi támogatottsággal.

Ugyanazok vannak együtt, akik tönkretették az országot

Délelőtt Mesterházy Attila megfutamodott attól, hogy kiálljon a rezsicsökkentés mellett a szocialisták energetikai „konferenciáján”, helyette ma is a hatalmi osztozkodást választotta – hangsúlyozta a Fidesz szóvivője.

Selmeczi Gabriella szerdai sajtótájékoztatóján a baloldali egyezkedéseket kommentálva úgy fogalmazott: ebben a végtelenül sumák hatalmi alkudozásban egyedül csak azt halljuk, hogy hatalmi pozíciók és listahelyek osztozása hogyan áll. A lényeg mégis az, hogy mindez a magyarok bőrére megy – jegyezte meg.

Egyúttal emlékeztetett: a baloldalon ma is ugyanazok vannak együtt, akik együtt hajtották végre a brutális megszorításokat, a sorozatos energiaár-emeléseket, és akik a magyar családokat teljesen kiszolgáltatták a külföldi szolgáltatóknak.

A baloldal ma is eltörölné mindazokat az intézkedéseket, amelyek a magyarok terheit csökkentik: a rezsicsökkentést és a családi adórendszert – tette hozzá. A „Fájni fog” programban ezt feketén-fehéren már ki is mondták.

A baloldal ma is az uniós bürokratáknál kilincsel azért, hogy az EU újra nyomást gyakoroljon hazánkra – utalt a szóvivő arra, hogy a bukott baloldal és a külföldi közműcégek minden követ meg fognak mozgatni azért, hogy a választásokat arra használják fel, hogy újra az ő üzleti érdekeik érvényesüljenek.

„Erről szól a bukott baloldal rezsiellenes koalíciója. Ugyanazok vannak együtt, ugyanazzal a politikával. Gyurcsány, Bajnai , Mesterházy és a régi szocialisták” – fogalmazott.

A magyar emberek támogatása nélkül eddig sem sikerült volna megvédeni Magyarország gazdasági függetlenségét – mutatott rá Selmeczi Gabriella, hangsúlyozva, „össze kell fognunk, hogy a baloldallal szemben meg tudjuk védeni az eddigi eredményeket, a gazdasági függetlenségünket és a magyar családok érdekeit”.

Az országszerte megrendezett rezsifórumokon várunk a csapatba mindenkit, aki egyetért abban, hogy Magyarország nem hagyja magát többé kihasználni és dróton rángatni ugyanazoknak, akik egyszer már tönkretették az országot – mondta a kormánypárti politikus. A baloldali tárgyalásokról a nap folyamán kiszivárgó sajtóértesüléseket pedig úgy kommentálta: „teljesen mindegy, hogy kik lesznek a baloldal listáján vagy listáin, ez csak a tárgyaló feleket érdekli”.

Egyúttal megelőlegezte a szóvivő, hogy ugyanazok fognak szerepelni a listákon, akik egyszer már tönkretették az országot. Megjegyezte: a baloldal nem tanult a múlt hibáiból.

Selmeczi Gabriella a „Fájni fog” program kiszivárgott elemeiből arra következtet, hogy a baloldali erők eltörölnék a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, csökkentenék vagy eltörölnék a minimálbért, az szja-t pedig akár negyven százalékra is megemelnék. Az emberektől elvett pénzt pedig a külföldi cégek zsebébe tolnák – vélekedett.

Kérdésre válaszolva a kormánypárti politikus elmondta: a belügyminisztert a Fidesz támogatja munkájában, ugyanis nagyon fontos lenne az igazság kiderítése az őszödi beszéd kiszivárogtatása ügyében is. Ugyanakkor Selmeczi Gabriella felhívta a figyelmet, hogy az őszödi beszéd tartalma fontosabb, mint a nyilvánosságra kerülés körülményei.

Ennek kapcsán kifejtette: „a beszédből kiderült, hogy Gyurcsány és szocialista-liberális kormánya megállás nélkül hazudtak. Adatokat hamisítottak, átvertek mindenkit, még saját támogatóikat is”. A Fidesz szóvivője szerint az őszödi beszéd a baloldal politikai lenyomata, „a bukott baloldal nem más, mint egy hazugságözön”.

***

 

Gyurcsány Ferenc: A DK készen áll a háromoldalú tárgyalások azonnali megkezdésére

A Demokratikus Koalíció üdvözli az MSZP és az Együtt-PM arra irányuló közös kezdeményezését, hogy a DK részvételével teljes körű, közös képviselő-jelölteket, közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet állító választási megállapodás jöjjön létre. A DK készen áll a háromoldalú tárgyalások azonnali megkezdésére – írja Gyurcsány Ferenc közleményében.

A Magyar Liberális Párt elismerően szól a felismerésről

Bajnai Gordon az ATV hétfő reggeli műsorában elismerte, hogy nem hozta meg a várt eredményt az MSZP és az Együtt-PM politikai paktuma. A Magyar Liberális Párt örül Bajnai felismerésének, de megkésettnek tartja a kezdeményezést. A választások várható időpontja előtt nyolcvan nappal a volt miniszterelnök belátta, amit a Liberálisok már hónapok óta képviselnek; az ellenzéki erők teljes összefogása nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt – olvasható a Fodor Gábor vezette Liberálisok honlapján.

Hozzáteszik: ehhez új miniszterelnököt kell jelölni, közös ellenzéki listát kell állítani és közös egyéni jelölteknek kell képviselnie a közösen kialakított programot. Felkérés esetén a Liberálisok ezt az álláspontot képviselik majd a tárgyalásokon. Bajnai Gordon kezdeményezése önmagában kevés, a teljes körű összefogáshoz a többi ellenzéki párt eltökéltségére is szükség van. Zárásul hozzáteszik: Ennek hiányában a Magyar Liberális Párt továbbra is az önálló indulásra készül.

Schmuck Andor: Ismét előjött a miniszterelnöki casting

Tegnap boldog voltam, mert azt hittem, végre valami elindult, de most megint szomorú vagyok, mert ismét előjött a miniszterelnöki casting – ezt Schmuck Andor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában tegnap. A Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke szerint újra elkezdődött az őrület, és ennek megint egy vesztese lesz, a választó. A baloldali választási együttműködésről szóló fejleményeket a Kossuth Rádióban Schmuck Andor, a Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke ma élesen bírálta. Schmuck Andor szavai szerint ha a szocialista párt bejelentené, hogy önállóan indulna, „nagyon nagy bajban lenne Bajnai Gordon”, a jelenlegi felmérések alapján ugyanis az Együtt-PM be sem jutna a parlamentbe. „Közben ők szabnak feltételeket?” – tette fel a kérdést. Az elkövetkező időszakban megint körbe fogják röhögni az emberek a baloldalt, és ebben nem szabad részt venni – jelentette ki a politikus, hangsúlyozva: pártja sem helyet, sem pozíciót nem kér, nem vesz részt ebben a „párbeszéd a mandátumért mozgalomban”.

Ha értékalapú megállapodás van, ha van közös ellenzéki minimum, akkor készen állunk a párbeszédre – tette hozzá. Példaként említette, hogy a választásokon induló pártoknak járó 600 millió forintot a szegények, nehéz sorsú gyerekek, nyugdíjasok megsegítésére kellene fordítani. „Ha ebben van összhang, vissza tudjuk hozni a politika hitelét. Ez az összes párt esetében közel 4,5 milliárd forint, ez havi másfél millió adag étel” – hívta fel a figyelmet Schmuck Andor a 180 percben.

***

„Fogjunk össze, minden demokratára szükség van”

A demokraták összefogását sürgeti több neves közéleti személyiség, akik szerint teljes összefogás nélkül elképzelhetetlen a magyar demokrácia, a jogállamiság újjászületése.

„Mi, alulírottak, megkönnyebbülten és teljes egyetértéssel vettük tudomásul, hogy végre elindult az a folyamat, amelynek eredményeképp megszülethet a demokratikus erők teljes körű összefogása. E nélkül ugyanis elképzelhetetlen a jelenlegi autokratikus hatalom leváltása, a magyar demokrácia és a jogállamiság újjászületése.

Felszólítjuk mindazokat, akik érdemi közreműködői lehetnek az együttműködésnek, hogy ne késlekedjenek, rendeljék alá érdekeiket a közös célnak, s ha kell, javasoljanak új miniszterelnök-jelöltet, hiszen az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még van remény a jogállam helyreállítására.

Akinek fontos a magyar demokrácia ügye, határozottan lépjen fel az együttműködés érdekében. Fogjunk össze, minden demokratára szükség van!” – olvasható a Bitó László, író, Csáki Judit, színikritikus, Heller Ágnes, filozófus, Konrád György, író, Parti Nagy Lajos, író, Radnóti Sándor, filozófus, Vásárhelyi Mária, szociológus, Váradi András, biokémikus és Závada Pál, író által jegyzett nyílt levélben.

Forrás: MTI, fidesz.hu, dkp.hu, liberalisok.hu, atv.hu, hirado.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top