Close

USA: Clinton és Christie ma kiegyenlített elnökválasztási harcot vívna egymás ellen

Ha most tartanák az amerikai elnökválasztást, akkor Hillary Clinton volt demokrata külügyminiszter és Chris Christie, New Jersey állam republikánus kormányzója kiegyenlített harcot vívna egymás ellen és a támogatottságuk közötti különbség belül lenne a 3 százalékos statisztikai hibahatáron – derült ki a Rasmussen Reports hétfőn nyilvánosságra felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint Clinton a szavazatok 43, Christie pedig a 41 százalékát kapná, ha az amerikaiaknak ma kellene dönteniük arról, hogy ki költözzön a Fehér Házba.

A Rasmussen ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Clintont – ugyanúgy mint most – három évvel az előző választás előtt is pártja favoritjának tekintették, ugyanakkor mégis Barack Obama lett 2008-ban a Demokrata Párt elnökjelöltje.

Hivatalosan egyik politikus sem jelentette be indulási szándékát, igaz, Clinton szeptember végén a New York magazinnak elismerte, hogy fontolóra vette az indulást a 2016-os elnökválasztáson. Sajtójelentések szerint ugyanakkor a Ready for Hillary elnevezésű, „független” super PAC (politikai szuper-akcióbizottság) megkezdte a szimpatizánsok mozgósítását a 2016-os kampányra és megkezdte a politikai adományok gyűjtését is.

Christie-vel kapcsolatban, akit a minap választottak újra a túlnyomórészt demokrata érzelmű New Jersey államban, az elemzők jó része egyetért abban, hogy ő a pártján belül valós, mérsékelt alternatívát jelenthet az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom által támogatandó jelöltekkel szemben.

A Public Policy Survey (PPS) hétfőn, a The Washington Times által ismertetett felmérése szerint Christie lenne a legalkalmasabb republikánus jelölt Clinton ellen, mert ő csak 39:44 százalék arányban maradna alul vele szemben. Ted Cruz szenátor 33:50, Jeb Bush volt floridai kormányzó pedig 39:48 arányban veszítene a volt first lady ellen.

A PPS elméleti erőpróbája szerint viszont Christie 45:38 százalék arányú győzelmet aratna Joe Biden jelenlegi alelnök felett, aki szintén kacérkodik az elnökjelöltség gondolatával.

 

forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top