Close

Művészházaspár alkotásai a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban

Dabóczi Pál szobrász és Palatinus Viktória festőművész közös tárlata nyílik pénteken Budapesten Lélektől lélekig címmel a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban.

„Hagyományainkhoz híven most is a családi hagyaték képezi a kiállítás alapját. A tárlat létrejöttében nemcsak szakmai segítséget kaptunk a művészpár lányától, Dabóczi Violától, hanem műtárgyakat, köztük Dabóczi Mihály kisplasztikáiból és érméiből több darabot, Palatinus Viktória hagyatékából pedig akvarelleket is kölcsön kaptunk” – mondta el az MTI-nek Csillag Péter, Molnár-C. Pál unokája, a műterem-múzeum vezetője.

A Marosszentkirályon 1905-ben született és nyolcgyermekes családban nevelkedett Dabóczi Pál kézügyességét édesapjától, a tanáremberként is mindig fúró-faragó székely ezermestertől örökölte. Érettségi után Marosvásárhelyen, Székely és Réti bútorgyárában vállalt munkát, és ott tanulta ki a fafaragás mesterségét.

Képzőművészeti tanulmányait Orbán Antalnál kezdte. 1929-ben Budapestre költözött, 1930-ban felvették a képzőművészeti főiskolára, ahol Kisfaludi Strobl Zsigmond tanítványa, majd a főiskola elvégzése után tanársegédje lett. 1932-ben – még főiskolásként – szerepelt először kiállításon. 1938-ban két évre állami ösztöndíjjal a Római Magyar Akadémiára került.

 Az ott elsajátított, elmélyített tudását monumentális köztéri alkotások elkészítésében kamatoztatta. Ismert munkája Kőrösi Csoma Sándor keletkutató Marosvásárhelyen fölállított életnagyságú szobra.

„Egész életében faragott fából szobrokat, de idősebb korára láthatóan megváltozott a szemlélete. Egyre inkább az érdekelte, hogy a keze ügyébe került ág-bog milyen plasztikai értéket, szoborgondolatot rejt magában” – írta róla Tóth Antal művészettörténész, a kiállítás rendezője.

Dabóczi Mihály felesége Palatinus Viktória (1913-1955) festőművész volt. Palatinus Viktória családja kedvéért abbahagyta festői pályáját, így a mostani tárlat különlegessége, hogy első alkalommal lehet megtekinteni műveit.

A tárlat 2014. február 8-ig látogatható.

 

forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top