Close

Több mint 100 ezer aláírás gyűlt össze

A régióátszervezés témakörében szervezendő népszavazás kiírására Hargita, Kovászna és Maros megyében az RMDSZ már több mint 100 ezer aláírást gyűjtött össze, közölte hétfőn Kelemen Hunor szövetségi elnök. Tájékoztatása szerint ez több mint kétszerese a szavazati joggal rendelkező polgárok 5 százalékának, azaz a törvény által előírt számnak – – írja a romániai új magyar szó Online.

A három megye RMDSZ-irodáiban, a polgármesteri hivatalokban, illetve az önkéntesek ajtóról ajtóra lebonyolított gyűjtése alig több mint két hét alatt vezetett ehhez az eredményhez, ami  a politikus szerint egyértelműen igazolja: az itt élő közösségek támogatják, hogy a megyéik együtt alkossanak gazdasági fejlesztési régiót. A részletes számokat ismertetve a szövetségi elnök elmondta, hogy Maros megyében közel 40 ezer, Hargita megyében 28 ezer, Háromszéken pedig 33.000 aláírás gyűlt. „Nem állunk meg itt – tájékoztatott Kelemen –,hiszen az aláírásgyűjtés során az RMDSZ régióátszervezési céljával kapcsolatos tájékoztató feladatot is ellátunk”.

A partiumi aláírásgyűjtés helyzetéről a szövetségi elnök kifejtette: Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben egy bő héttel később kezdődött az aláírásgyűjtési folyamat, mert alapos egyeztetésekre volt szükség a román pártokkal. Két napon belül itt is meglesz a szükséges aláírásszám, és iktatni lehet a népszavazási kezdeményezést – közölte Kelemen Hunor.

Az RMDSZ az aláírásgyűjtés során 200 ezer magyar, illetve 60 ezer román nyelvű tájékoztató anyagot használt.

forrás: maszol.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top