Close

A citromtól Szent-Györgyi Albertig

Sokat hallani a C-vitamin (más néven aszkorbinsav) előnyeiről, de sokan nem tudják, hogy mire képes. Cikkünkben sorra vesszük a főbb tudnivalókat.

A gerinces állatok (kivéve a főemlősök, denevérek és az ember) többsége képes saját maga előállítani a szervezetéhez szükséges C-vitamin mennyiséget. Így például a legkisebb kutyáktól kezdve a disznókon át a madarakig bezárólag. Ezért is betegednek meg az állatok ritkábban az embereknél. 
 
 
 
A C vitamin gyógyító és egészségmegőrző hatása
A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns. Minden szövetnek, sejtnek szüksége van a sejten belüli és kívüli funkciójához egyaránt. Egyik legfontosabb tulajdonsága – ami minden antioxidánsra igaz -, hogy megköti a szabadgyököket, melyek elszaporodása mindig betegségekhez vezet.  Fontos, hogy azért kell naponta fogyasztani, mert a szervezet nem tárolja a C-vitamint, hanem azonnal felhasználja (hiszen szüksége van rá), ezért rendszeres bevitel az indokolt. A C-vitamin jelentősége a hagyományos kínai orvoslásban is elismert, ezért immunerősítő hatása miatt minél több C-vitaminban gazdag gyümölcs (citrusfélék, csipkebogyó, kivi stb.) és zöldség (paprika, savanyú káposzta, stb.) vagy kiegészítésként hosszan felszívódó C-vitamin tartalmú készítmény fogyasztása javasolt.
 
A citromtól Szent-Györgyi Albertig
 
Az Észak-Indiából származó gyümölcs rengeteg betegséggel szemben nyújt segítséget. Egy felmérés szerint C-vitaminból a megfelelő mennyiség napi 250, de egyes nézetek szerint 500 milligramm. Ennyi már látványosan csökkenti a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri problémák, vagyis a halálozás kockázatát. Ugyanakkor korlátlanul fogyaszthatjuk a túladagolás veszélye nélkül, mert a felesleget szervezetünk egyszerűen kiüríti. Ha valaki vérszegény, vagy sok alkoholt fogyaszt, dohányzik, szennyezett levegőjű városban, illetve stresszes életet él, tanácsos az adagot 1000 milligrammra növelni. Szent-Györgyi Albert szerint nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene fogyasztani. Szent-Györgyi naponta 1000 milligramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdőgyulladást kapott, s az adagot 8000 milligrammra emelte, így hamarosan felépült. A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling napi adagja 10 000 milligramm volt – 94 évig élt. 
100 gramm citrom 45 milligramm C-vitamint és 60 milligramm B1-vitamint tartalmaz.  A B1-vitamin számos életműködés szabályozását befolyásolja, ilyen például: a szénhidrátégetés, az alkohol lebontása, az izmok és az idegek működése, de csökkenti a fájdalmakat, és javítja a tanulási képességet is. A citrom bőséges mennyiségben tartalmaz citromsavat, amely kettős hatással van szervezetünkre: a felesleges bomlástermékeket oldja, így elősegíti a testünkből való kiürülését, ugyanakkor regeneráló hatású, az immunrendszerünk aktiválója. A citrom a levében lévő természetes anyagok miatt segít a láz csillapításában, és gátolja a vírusok szaporodását. A hígítatlan citromlé a legjobb gyulladáscsökkentő gargarizálószer torokfájás esetén. Laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint a citrom a benne lévő bioflavin miatt vértisztító hatású, germániumtartalma rákellenes hatást gyakorol, emellett természetes koleszterincsökkentő, és segíti a zsírok emésztését.
forrás: ogyik.hu, nepszava.hu, eletestudomany.hu, hu.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top