Close

A régióban Szlovákia lakói spóroltak a legkevesebbet

A visegrádi négyek országai közül Szlovákia lakossága halmozta fel a legkevesebb megtakarítást – olvasható a Bumm.sk szlovákiai magyar portálon. 

Az Allianz Global Wealth Report nevű felméréséből – amely a lakosság vagyoni helyzetét vizsgálta a világon – kiderül, hogy a 2012-es év végén egy átlagos szlovák állampolgárnak 9182 eurós pénzügyi aktívuma volt (ez gyakorlatilag az összes vagyonnak felel meg), a különféle adósságok és hitelek leszámítása után az összeg 5010 euróra rúg. A Global Wealth Report 52 ország adatait összesítette a magánvagyoni helyzetet tekintve, Szlovákia csak a 36. helyen végzett. A 2011-es évvel összehasonlítva ugyanakkor 8,1 százalékkal nőtt a szlovákiai háztartások vagyona – és 13,2 százalékkal az adósságállománya.
Az Allianz szerint hosszú távon nem rosszak az ország lakóinak kilátásai, ugyanis a krízis előtti állapotokhoz képest is 37 százalékkal nőtt a pénzügyi aktívum mértéke, 2000-hez képest pedig kétszer olyan gazdagok a háztartások. A visegrádi országok mind jobban szerepeltek Szlovákiánál, a cseh megtakarítások például 10 096 eurót tesznek ki. A szomszédos államok közül Ausztria fejenként 41 985 eurós vagyonnal a leggazdagabb, Ukrajna (1303 euró) a legszegényebb.
forrás: bumm.sk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top