Close

Átadták az Etyeki Kúria Borászat új épületét

Matolcsy Sára, az Etyeki Kúria Borászat ügyvezető igazgatója köszöntője után Bordás Péter építész, Babarczi László projektfelelős és Mérész Sándor főborász vezette körbe a sajtó képviselőit a szeptember 19-i ünnepélyes megnyitó keretében átadott, Magyarország egyik legkorszerűbb borászatában. Alig több mint egy évvel az ünnepélyes alapkőletétel után befejeződtek a borászat átfogó modernizálási és bővítési munkálatai. Az idei szüret már a 220 m2-ről 1100 m2-re megnövekedett alapterületű, 2.500 hektoliter bor befogadására alkalmas épületben zajlik a múlt hét közepe óta.


Mérész Sándor főborász 2009 májusában állt munkába az Etyeki Kúriánál. Nem a szavak embere, inkább a tetteké: Matolcsy Sárával és Babarczi Lászlóval együtt megvalósították a borászat modernizálását. Mérész Sándor első feladata a termékpaletta áttekintése volt, melyet hamarosan követett a borászat megjelenésének újragondolása és átalakítása. Matolcsy Sárával közös munkájuk eredményeként jött létre a borászat mai portfóliója.

A nemzetközi élmezőnyhőz való felzárkózáshoz szükséges termelési feltételeket, valamint a gazdaságos üzemméretet a most befejezett, 600 millió forintot meghaladó értékű beruházás révén érték el. Az etyeki Öreghegyen a 150 éves régi pinceépület és a 15 éves feldolgozó átfogó modernizáláson és jelentős bővítésen esett át, ezáltal az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt. A beruházás részben a még  2009-ben, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belüli Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA II., jogcímkód: 6.128.01.01) elnyert, mintegy 144 millió forint, valamint a Borászati gépek és technológiák beszerzésének támogatására kiírt pályázatokon elnyert mintegy 25 millió forint forrásból valósult meg.

A tervezési munkákkal egy fiatal, de már neves, borászatok tervezése terén gyakorlattal rendelkező építészirodát bíztak meg, a Bord Építész Stúdiót. Igazi műhelymunka folyt, amelynek keretében állandósult a párbeszéd az építész és borász között annak érdekében, hogy az épület minden egyes részlete a borászati munka hatékonyságát, precizitását szolgálja. A tervezés során nem kevesebb figyelmet szenteltek a bor értékesítésére és bemutatására szolgáló, valamint az iroda funkciójú terek kialakításának.

A stúdió alapítója, Bordás Péter arról mesélt az újságíróknak, hogy munkái során kiemelt hangsúlyt helyez a környezet és az épület kölcsönhatására, egymással való kapcsolatukra, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatára. Cél volt, hogy az épület tükrözze a hely egyedi hangulatát, ugyanakkor első helyen a funkcionalitás áll, hiszen ki kellett elégíteni a borászat műszaki és logisztikai  követelményeit. Fontos szempont volt az ökológiai egyensúly megtartása, lehetőség szerint megújuló energiák használata és egy korszerű szennyvízelőtisztító rendszer beüzemelése.

 

 

{vsig}kultura/bor/f1{/vsig}

 

Az építészeti tervek kiindulási pontja egyszerűen az Etyeki Kúriához vezető út követése és folytatása volt. A koncepció fontos része, hogy a látogató átélje a megérkezés érzését. Az épület természetközeliségét biztosítja a sok üvegfelület, mely egyben lehetővé teszi természetes fény kihasználását is.

A földfelszín felett az új épületegyüttes a megújult palackozó üzem meghosszabbításaként a korábbi pince fölé épült. Az erre merőleges épületrészben helyezkedik el az értékesítési célokat is szolgáló borbíráló helyiség a hozzá tartozó látványos terasszal valamint a vinotéka is. A vinotéka kisebb kóstolásokra alkalmas, mintegy 20 fő befogadásáig, a borbíráló helyiség kapacitása 100 fő, a terasz további 100 főnek adhat helyet jó idő esetén. A borbíráló hangosítással és vetítéstechnikával felszerelt terme kitűnő helyszíne lehet céges megbeszéléseknek, kisebb konferenciáknak is. A rendezvényterem felett kaptak helyet az irodák.

A bővítés eredményeként az új pince alapterülete a korábbi mintegy háromszorosára nőtt. Az üzem hármas tagolású: az első részben kap helyet a palackos és a hordós érlelő tér, a másodikban a tartályos tér, a harmadikban pedig a készáru raktár. A pincészet jelenleg mintegy 2.500 hektoliternyi tartály befogadására alkalmas.

A süllyesztett udvarnak köszönhetően a pince közvetlen „utcai” kapcsolattal rendelkezik, mely logisztikai szempontból fontos. A készáru-raktározás modern polcrendszer és elektromos targonca beszerzésével vált alkalmassá a kor követelményeinek kielégítésére. Az épület kialakítása lehetőséget ad a gravitációs szőlőfeldolgozási technológia alkalmazására. Már üzemel az új szőlőfeldolgozó gépsor és egy teljesen új, innovatív tartályhűtő- és fűtőberendezés is. Ezek a gépek és a gravitációs szőlőfeldolgozás nagy lehetőségeket rejtenek az idei és következő évjáratokra nézve.
 
Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kap az egyes termelési folyamatokról, anélkül, hogy a termelési térbe be kellene lépnie. A vinotékával szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is. Ez egyfelől élelmiszerbiztonsági, másfelől üzemszervezési szempontból nagy jelentőségű és innovatív megoldás.

A belső terek berendezésénél elsődleges szempont volt a marketing és az építészet összehangolása,a branding egyik fontos eszközeként a belső terekben folyamatosan visszaköszönnek a márkaelemek. Az  Etyeki Kúria  2010-ben megtörtént újrapozicionálásáért felelős Cordula Alessandri ebben a munkában is kreatív tanácsadóként vett részt, szoros együttműködésben a bécsi Mobimenti Studió belső építész tulajdonosával, Renate Allmayer-Beckkel.

Babarczi László projektért felelős ügyvezető ismertette a beruházás főbb mozzanatait. Elmondta, hogy a kivitelező cég kiválasztásánál az elsődleges szempont az volt, hogy egy olyan jó referenciákkal rendelkező, megbízható, kellő cégmérettel rendelkező, magyar középvállalat kapja a megbízást, amelyik teljes mértékben magáénak érzi és kiemelt projektként kezeli az Etyeki Kúria bővítését. Az ITAG Építő- és Beruházási Tanácsadó Kft. közreműködésével a választás a győri székhelyű Mikolasek Építő és Szolgáltató Kft-re esett.

A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria jelentősen, mintegy 9 hektárral bővíti szőlőterületeit is az alcsútdobozi Nagy Látóhegy legértékesebb részén. A teljes termőterület így már meghaladja a 27 hektárt. Az új területek betelepítése 2015 tavaszán történik majd, a borászatnak eddig is nagy sikereket hozó Sauvignon Blanc és Pinot Noir fajtákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top