Close

A kulturális örökség napjai – Középpontban a vizek házai

A vizek házai kerülnek a középpontba idén a kulturális örökség napjain, így szombaton és vasárnap forrásházakba, víztornyokba, tározókba és fürdőkbe is ellátogathatnak az érdeklődők országszerte.

Az ország 128 településén mintegy háromszáz helyszínen várják a látogatókat különböző programokkal – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára a kulturális örökség napjait beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az országos megnyitónak otthont adó Kőszegen tíz helyszín fogadja a nagyközönséget, a rendezvényeket a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett elemek közösségeinek bemutatói színesítik.

A programsorozat részeként látogathatók egyebek mellett a budapesti fürdők, a kőbányai víztározó medence, a Tassi zsilip, a mohácsi vízimalom és a gyulai Tájvízház. A látogatókat sétákkal, szakvezetésekkel, filmvetítésekkel és interaktív gyerekfoglalkozásokkal is várják – mondta Domahidy László György, a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa. Októberben Budapesten rendezik meg a Víz Világtalálkozót is.

A Forster Központ kezelésében lévő műemlékek közül tizenkét épületet, várat, múltat idéző romot tekinthet meg a közönség a kulturális örökség napjain – mondta Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke.
Ingyenes belépéssel, tárlatvezetéssel, meghatározott időpontokban mindkét napon várja a látogatókat a budai Várnegyedben a De la Motte – Beer-palota, a fáji Fáy-kastély, Füzérradványban a Károlyi-kastély, Nádasdladányban a Nádasdy-kastély és a péceli Ráday-kastély. Szombaton a lovasberényi Cziráky-kastélyt, a tatai Esterházy-kastélyt, Pécsett a Jakováli Haszán pasa-dzsámit, a budanyéki romkertet és a dégi történeti kastélyparkot tekinthetik meg a látogatók.

Az egri Trinitárius templomban és a Kis Zsinagógában szeptember 21-én mutatkozik be a HerMan projekt keretében a Műemlékőr, a holland Monumentenwacht, a műemlékek tervszerű, megelőző karbantartását, állagmegóvását támogató szolgálat hazai adaptációja. A programsorozathoz Ausztria három, Szlovákia öt helyszínnel csatlakozott. A programokról részletesen a www.oroksegnapok.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a szellemi kulturális örökség nemzeti listájára öt újabb elem került fel: a tápéi gyékényszövés, a bukovinai csobánolás (betlehemes játék), a kőszegi „szőlő jövés” hagyománya, a Duna-menti hagyományos halászat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szilvalekvár főzés.

Az Európa Tanács védnökségével 1984 óta már 48 országban rendezik meg az Európai Örökség Napokat, amely Magyarországon a kulturális örökség napjai néven ismert. Ebből az alkalomból több olyan épület is megnyitja kapuit a vendégek előtt, amelyek máskor nem, vagy csak időlegesen, részlegesen látogathatók.

forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top