Close

Martonyi: Hálásak vagyunk a tiszteletbeli konzuloknak

Ma Szíriára figyelnek legtöbben. Olyannyira, hogy Jose Manuel Barroso brüsszeli beszédével -amely az unió jövőjén kívül a szervezet gazdasági és politikai váláságáról is szólt – alig foglakozott a sajtó. Ebben a helyzetben tartott csúcstalálkozót a magyar diplomácia: öt kontinens 137 tiszteletbeli konzulja kapott tájékoztatást Magyarország kül- és belpolitikai célkitűzéseiről.


A találkozón kedd reggel Orbán Viktor miniszterelnök átfogó tájékoztatást adott a magyar átalakulásról, annak hátteréről, gazdaságpolitikai és politikai célokról. Néhány kormánytag is tartott előadást, hétfőn a külügyminisztérium vezetői is beszédet mondtak – közölte Martonyi János külügyminiszter Az Este című műsorában.

Martonyi János leszögezte: nagy szükség van a tiszteletbeli konzulokra, akik díjazás, ellenszolgáltatás nélkül, saját költségükre látják el azt a tevékenységet, amely nélkül a magyar külképviseleti rendszer nem tudná ellátni feladatait.

Egyes országokban – Brazíliában, az Egyesül Államokban, vagy Németországban – a konzulok nem a fővárosban, hanem a tagállam területén működnek, például a kultúrában, gazdaságban, kereskedelemben, turizmusban, tehát nélkülözhetetlenek; „ők azok, akik bemennek a börtönbe Dél-Amerikában, ha egy drogfutárt letartóztatnak, de őket hívják fel a bajba került lányok, akik különböző trükkök következtében a lehető legveszélyesebb és legkilátástalanabb helyzetbe kerültek” – fogalmazott Martonyi János hozzátéve, hogy a tiszteletbeli konzulok másik feladata, hogy ösztönözzék a magyar kivitelt, a befektetéseket, beruházásokat pedig megpróbálják Magyarországra hozni.

A külügyminiszter azt mondta, a tiszteletbeli konzuloknak nem kell feltétlenül mindenben egyetérteniük a magyar kormánnyal, mivel nem pártpolitikusok, ugyanakkor mégis mind rokonszenveznek Magyarországgal. A konzulok 30-35 százaléka magyar származású – tette hozzá.

Martonyi János úgy fogalmazott: kötelességet a magyar kormány nem írhat elő a konzuloknak, „ugyanakkor hálásak vagyunk, ha segítik az adott országban élő magyar állampolgárokat például a regisztráció elvégzésében.”

Martonyi János a műsorban Szíriával kapcsolatban azt mondta: ha a katonai csapásokra sor került volna, akkor sem jelentett volna megoldást a problémára. A külügyminiszter szerint épp ezért volt szó rövid, büntető jellegű csapásról, de ezek nem tudták volna eldönteni a konfliktus kimenetelét.

Most az a legfontosabb feladat, hogy a vegyi fegyverekről létrejött megegyezés ténylegesen alkalmazásra kerüljön, és a hétvégén megszülessen a biztonsági tanácsi határozat, ezután elkezdődhet a vegyi fegyverek megsemmisítése, felszámolása. Ez hosszabb folyamat, ám ha sikerül rendezni, ez megnyit egy ajtót a általános politikai rendezés felé – mondta Martonyi János.

 

forrás fidesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top